Digital Nomad ervaringen

Wanneer je van plan bent om Digital Nomad te worden, leer je het allermeeste van het gewoon te gaan doen. Toch kan het – om duizend verschillende redenen – nog niet tot je mogelijkheden behoren om de daadwerkelijke sprong al te wagen. Daarom neem ik je in deze blog mee naar de op één-na-beste optie om te leren over het leven van een Digital Nomad. Je raad het al: tijd voor wat Digital Nomad ervaringen!

Digital Nomad ervaringen

Voor deze blog heb ik het genoegen gehad om met verschillende vrijgevochten ondernemers te spreken die via mij hun verhaal met jullie willen delen. Specifiek heb ik elk van hun gevraagd naar hun beginperiode. Niet alleen voor mij, maar ik vermoed voor de meesten, is dat dé periode waar het om draait. “Wat is jouw Digital Nomad ervaring?”

Fantastisch natuurlijk om te lezen over iemand die het helemaal heeft gemaakt en met zijn blog of product een ton per maand verdient zonder een uur te hoeven werken, maar de koude realiteit is vaak anders. Daarom vandaag meerdere ervaringsdeskundigen aan het woord over hun opstartfase en hun Digital Nomad ervaringen en wat hun heeft doen besluiten om de sprong te wagen!

Laat je inspireren en stel jezelf de vraag: “Waarom doe ík dit niet?”

Maikel & Marinka

In februari 2019 begonnen Maikel (32) en Marinka (30) samen met hun hond Pep aan hun nomadenbestaan:  “We hadden het er al meerdere keren over gehad de afgelopen jaren: Wat zouden we doen als we heel veel geld hadden? Een half jaar met een camper dwars door europa reizen. Pas in de nazomer van 2018 kwamen we op het simpele idee om uit te zoeken wat dit nou eigenlijk zou kosten en hoe dit in de praktijk zou uitpakken. Wat bleek? We hoefden geen loterij te winnen. Als we slim zouden budgetteren en een beetje uit onze comfort zone zouden komen was dit best een realistisch plan.

We hadden op dat moment een koophuis, allebei een vaste baan met een goed salaris en onze hond. Omdat ik als web developer werkte, wat in principe vanaf iedere locatie met internetverbinding kon, zou dat ook remote moeten kunnen. Het eerste spannende moment was akkoord krijgen van mijn werkgever om zonder vaste verblijfplaats te mogen werken. Dit was snel geregeld. Voor Marinka, die in de hulpverlening werkte ging dit niet lukken natuurlijk.

We gingen dus terug naar 1 inkomen. Best wel spannend, maar als je je uitgaven er op aanpast is dat geen probleem. De 2e keuze was het huis wel of niet verkopen. Dit is je huis, je vastigheid die je de afgelopen jaren hebt opgebouwd. Wij besloten het huis toch te verkopen.

De markt was goed en we konden het geld goed gebruiken ter overbrugging en als backup. Bovendien zouden we het anders moeten verhuren en dan kun je toch niet direct terug als je je hebt bedacht.

Binnen 4 maanden na ons besluit waren we vertrokken richting Spanje. Het is allemaal heel snel gegaan. Voor ons zijn een aantal zaken belangrijk geweest. Wij hadden de ‘zekerheid’ van een inkomen de eerste maanden nadat we vertrokken waren. Daarnaast hadden we een betrouwbare camper gekocht, zodat we er ook zeker van konden zijn dat we goed konden werken (zonnepanelen/accu). Een goede voorbereiding dus. Daarnaast hadden we de worst-case scenarios doorgenomen. Niks waarvan we aan het twijfelen kwamen.

Een tip voor jezelf is om dit op papier te zetten. Bedenk bij ieder ingebeeld toekomstig probleem een oplossing. De twijfels zijn vaak onterecht. Ik heb zover mogelijk uitgezocht welke techniek er allemaal in een camper zit en neem gereedschap mee om kleine dingen zelf te repareren. Verder hielden we er rekening mee dat er dingen op ons pad zouden komen die oncomfortabel zouden zijn, dat we dingen zouden missen en dat we misschien wel een eenzaam bestaan zouden hebben zonder vrienden en familie om ons heen. Nu bijna een jaar verder kijken we terug het leukste en avontuurlijkste jaar van ons leven (tot nu toe). We hebben veel leuke mensen ontmoet, nieuwe vrienden gemaakt en zijn inmiddels voor ons zelf begonnen.

De persoonlijke groei die je doormaakt in een – laten we zeggen – combinatie van ‘uit je comfort zone’ en aanpassen aan andere culturen is ongekend vergeleken met een kantoorbaan en een sociale verplichtingen in Nederland. Men zegt: ‘je bent het gemiddelde van de boeken die je leest en de 7 mensen waar je het meeste mee om gaat’. Door onze manier van leven kiezen we bewuster waar we onze aandacht aan besteden. Geen nieuws, geen televisie, geen geroddel over bekenden of collega’s, gezeur over voetbal of wat die ene persoon wel of niet gedaan heeft. Dit scheelt niet alleen tijd en frustratie, het bespaart je ook een hoop energie die je kunt stoppen in je eigen dromen en doelen.

Kies voor jezelf, stel je eigen doelen op en besteed iedere dag tijd om deze te realiseren. Heb je geen doel? Dan wordt je ingezet door iemand anders om zijn of haar doelen te realiseren. Zo simpel is het. Het is jouw leven, kies voor je eigen dromen. Als jij 85 bent en in het verzorgingstehuis zit, zul je geen spijt hebben van de dingen die je gedaan hebt, enkel van de dingen die niet gedaan hebt.”

Maikel & Marinka
Maikel & Marinka vertrokken als eerste naar Spanje.

Antonette

Ik wilde al een tijdje digital nomad worden (of het in ieder geval uitproberen) maar ik had moeite om die laatste stap te zetten. Ik had al (parttime) een eigen bedrijf en een goedlopende blog. Mijn toenmalige partner vond het maar niks dat ik me liet ‘meeslepen’ door de hype die omtrent het leven als DN ontstond en ik zette mijn wens op een lager pitje. Uiteindelijk eindigde die relatie. Ik verkocht mijn koophuis aan hem en vond een leuk nieuw appartementje in de stad.

Toen ik daar net ingetrokken was, overleed mijn vader vrij onverwacht. Niet veel later hoorde ik van de eigenaresse van het appartement dat ik huurde, dat ik nog drie maanden kon blijven en er daarna uit moest. Die avond zat ik aan tafel met mijn ex en die zei prompt: ‘waarom zeg je je baan niet op en ga je gewoon? Dit is hét moment!’ En zo geschiedde: twee dagen later zegde ik mijn kantoorbaan op en enkele maanden later vertrok ik. Negen maanden later was ik weer thuis, een illusie armer. Het uitgebreide verhaal lees je hier.

Het nomadenleven bleek mij niet zo goed te passen en ik miste het hebben van een eigen plekje. Een plek om thuis te komen, om me veilig en geborgen te voelen en waar ik altijd op terug kon vallen. Daarbij kwam dat ik inmiddels een nieuwe liefde had gevonden (in Nederland, de buurman van Jurgen toevallig ;-)) en ik besloot dat ik na negen maanden in hotels en vanuit bibliotheken werken wel mooi was geweest.

Inmiddels noem ik mezelf geen digital nomad meer, maar ben ik nog steeds ongeveer eenderde van het jaar in het buitenland om te reizen, werken en wandelen. De combinatie met mijn huidige leven is perfect: ik heb een thuisbasis waar ik me fijn voel, maar ik maak ook mooie reizen die ik meestal combineer met werken. Ik werk wanneer ik daar zin in heb (okee en wanneer het nodig is) maar heb de vrijheid om ook enkele dagen met de rugzak de natuur in te trekken en me even af te zonderen van de rest van de wereld. Een grotere vrijheid bestaat er wat mij betreft niet.

“Een grotere vrijheid bestaat er wat mij betreft niet.”

Barbara

Tot een paar jaar geleden had ik een doodnormale job. Ik werkte als leerkracht in het volwassenonderwijs en gaf daar Nederlands als vreemde taal. Een leuke job, heel erg boeiend en ik ontmoette ontzettend interessante mensen.

Alleen vond ik het best moeilijk dat ik enkel tijdens de vakanties op reis kon. Zeker omdat het reizen echt wel in mijn bloed zit. In 2009 trokken mijn vrouw en ik zes maanden door Zuid-Amerika (ik werd 21 op reis!) en later maakten we nog een aantal kortere verre reizen, maar werk en verbouwingen zorgden ervoor dat we op een nogal traditioneel pad belandden. Op die eerste lange reis hielden we een blog bij met al onze avonturen – maar dat was enkel bedoeld voor vrienden en familie (wat een spijt heb ik nu dat ik toen niet meer onderzoek deed, we hadden die allereerste blogperiode kunnen meemaken!)

In 2015 werden we mama’s van een prachtige dochter en steeds kwam veel reizen en de hele tijd samen zijn ter sprake. Maar er waren een aantal spelbrekers. We hebben dieren, we hadden een bouwgrond gekocht en we moesten op een bepaalde manier geld verdienen.

Dus besloten we eerst een tijdje te gaan reizen (met verlofstelsels op het werk), daarna te bouwen en intussen een website op te starten die ons zou voorzien van een inkomen en waar je waar dan ook ter wereld aan kan werken! Tijdens onze langere reis naar Colombia richtten we Travel Gear for Kids op – een reisblog die zich richt op reisspullen voor kinderen, intussen zowel in het Engels als in het Nederlands beschikbaar (al is die laatste nog minimaal). We zochten naar een manier op snel een passief inkomen op te bouwen en kozen daardoor voor een product guide-website eerder dan een persoonlijke blog. We waren (en zijn!) ervan overtuigd dat dit sneller geld in het laatje zou brengen.

Hoewel de blog gestart werd in november 2017 was het resultaat minimaal. Ik wist niet echt waar ik mee bezig was en meer dan een paar artikels kwamen er niet online (reizen met een tweejarige en werken ging niet echt samen). Echt erg was dat natuurlijk niet, want hoewel we er geen geld mee verdienden, begonnen die artikels wel te stijgen in Google – iets wat later veel invloed had.

In 2018 werd er alleen maar aan ons huis gebouwd. Ik had intussen ontslag genomen op mijn werk en zou me volledig op de website richten, maar met een klein kindje in huis en alle perikelen die bij bouwen komen kijken, was daar bijna geen tijd voor. Pas in september 2019 kon ik me meer op mijn blog richten. Ik kocht de SEO-cursus van Sharon Gourlay en leerde bij en verdiende zo een jaar na de start de allereerste $25. Elke maand verdiende ik meer en meer en in de zomer haalde ik zelfs bijna mijn voormalige (halftijdse) maandloon.

Maar hoe zit het nu met dat Digital Nomad zijn? Op dit moment wonen we fulltime in België. De afwerkingsfase van ons huis is aangebroken, dus er komt terug wat ademruimte. Financieel kunnen we voorlopig nog niet met drie leven van de blog, maar hopelijk is dat over een jaar anders. In tussentijd plannen we een tweede baby en staat er een reis naar Cuba op het programma.En wanneer we in de buurt komen van 2021, maken we echt werk van lang reizen. Niet persé het hele jaar rond, maar ideaal gezien een maand of zes – of misschien acht. In de zomer komen we dan terug naar ons stekje.

In mijn hoofd is dat een ideaalbeeld: de kinderen worldschoolen en ’s avonds een paar uur werken aan een website die meer en meer (passief) inkomen oplevert, waardoor er dan weer tijd is om andere dromen en passies te volgen. En alles vanaf een smartwatch in de gaten houden vanaf een afstandje. Ik weet dat dat allemaal heel naïef is: reizen met kinderen is doorgaans geen rozengeur en maneschijn – of toch niet de hele tijd. En werken terwijl je reist is ook niet alles: je hebt een goede internetverbinding nodig en je wil ook wel eens wat tijd voor jezelf of als koppel in plaats van de hele tijd te werken.

Maar toch… andere culturen leren kennen, nieuwe talen leren, onderwezen worden door te zien en voelen eerder dan erover te lezen, het onderweg zijn. Ik ben er gek op en kan me geen leven zonder voorstellen.

Zuid-Amerika
Barbara en haar vrouw vertrokken eerst voor zes maanden naar het adembenemende Zuid-Amerika, waar Barbara haar 21e verjaardag vierde.

Jody & Sander

“Van vaste baan naar ‘onzeker’ bestaan”. Thedutchnomads.nl bestaat uit Jody & Sander. Ik (Jody) heb het idee bedacht en verzorg alle content op de website, Sander heeft de website gebouwd en optimaliseert ‘m qua design.

De reden dat wij zijn gestart met thedutchnomads.nl, is omdat ongeveer we een jaar geleden besloten het roer volledig om te gooien. We hadden al flink wat gereisd: verre reizen naar onder andere de Verenigde Staten, Peru, Jordanië en als kers op de taart in 2017 3 maanden rondgereisd door Zuid-Oost Azië.

Bij die laatste trip is het allemaal écht begonnen. We werkten destijds beiden nog in vast dienstverband en dachten dat de ideale remedie tegen het reisvirus een lange reis maken zou zijn. Van onze leidinggevenden kregen we beiden de vrijheid om 3 maanden de boel, de boel te laten. Om daarna nog steeds mooie reizen te maken, maar wel om wat meer te settlen in Nederland.

Echter begon het kort na die reis alweer snel te kriebelen. Met een oneindig lange bucketlist aan landen die we nog wilden bezoeken en een tekort aan vakantiedagen besloten we het roer om te gooien. We zouden voor onbepaalde tijd gaan reizen, op voorwaarde dat we inkomsten genereren met werk dat we leuk vinden.

Afgelopen jaar stond daarom in het teken van plannen maken, bestemmingen uitzoeken, het appartement van Sander verkopen, inschrijven als zelfstandig ondernemers en onze omgeving inlichten. Naast onze 40-urige baan bestonden de avonden uit klanten werven, spullen weggooien en vooral veel voorpret op de naderende reis. Eind augustus zijn we beiden uit dienst getreden en sinds september zijn we voor onbepaalde tijd op reis.

Voorlopig reizen we door Zuid-Oost Azië, omdat het levensonderhoud hier gemiddeld minder kost dan in Europa. Wanneer we terugkomen naar Nederland weten we nog niet, maar zodra we terugkomen zal dat hoogstwaarschijnlijk in de zomer zijn. Deze levensstijl bevalt ons zo goed, dat het onze missie is om voor altijd locatie-onafhankelijk te kunnen werken. Of dat nou in Europa, Azië of misschien wel Zuid-Amerika is. Onze visie is dat we hopelijk in de toekomst ook inkomsten gaan genereren met onze website.

Op ons platform volg je onze reis door middel ons reisdagboek en vertellen we je meer over de leukste hotspots van een bestemming en delen we handige reistips.

“Deze levensstijl bevalt ons zo goed, dat het onze missie is om voor altijd locatie-onafhankelijk te kunnen werken.”

Jessy

Nadat ik in 2003 voor de 8ste keer in 3 jaar tijd mijn baan had verloren in Nederland, accepteerde ik een project voor 5 maanden in Kaapstad, Zuid-Afrika, een land waar ik nog nooit geweest was en waar ik nog niet veel van af wist behalve dat er een mooie berg staat en dat de wijnen heerlijk zijn.

Ik zat in een redelijke dip toen ik deze uitdaging aanging en het was precies wat ik nodig had: Even 5 maanden me niet druk maken om weer ergens een plekje te vinden bij een Nederlandse werkgever maar lekker op avontuur aan de andere kant van de wereld in een mooi land met lekker weer.

Ik kon toen uiteraard niet weten dat deze 5 maanden, nu bijna 17 jaar zouden worden want tsja: als je eenmaal in Kaapstad bent geweest, dan wil je eigenlijk niet meer weg.

Nadat ik 5 maanden had gewerkt aan de opening van een 5 sterren hotel zou mijn tijd er op moeten zitten maar ik kreeg een 2e kans in Zuid-Afrika: het begeleiden van 23 daagse reizen voor een Nederlandse reisorganisatie. Het was heeeeeerlijk! We kriskrosten door ‘t hele land en ik had de mogelijkheid om het prachtige Zuid-Afrika beter te leren kennen. De reizen deden de volgende highlights aan: Blyde River Canyon, Krugerpark, Swaziland, St Lucia, Drakensbergen, Lesotho, Karoo, Tuinroute, wijnroute en Kaapstad. Het was prachtig en ik genoot met volle teugen. Ook mocht ik af en toe een trip doen naar Namibië en Botswana! Fantastisch!

Wel werd me al gauw duidelijk dat ik niet continue ‘on the road’ wilde zijn. Ik kwam veel gidsen en chauffeurs tegen die gescheiden waren wat vaak gepaard ging met een bepaalde bitternis. Nee, ik wilde wel graag een basis hebben om ook af en toe ‘thuis’ te zijn, iets wat veel mensen die continue op de weg zijn, niet meer hebben. Ik hou ook van vrienden en gezelligheid en later zou daar ook een dochtertje bij komen.

Tijden het begeleiden van de reizen kreeg ik veel vragen van mensen dat ze graag nog een keer terug zouden willen komen naar Zuid-Afrika maar dan op een rustiger tempo zouden willen reizen en zo ontstond mijn boutique travel designer agency: www.planetpilgrims.com. Ik begon reizen op maat te ontwerpen. Ik kende het land inmiddels erg goed.

Naast het begeleiden van de reizen, had ik zelf ook veel rondgereisd en veel educational trips gedaan om het land beter te leren kennen, de routes te rijden en de accommodaties te selecteren. Ik wilde alleen maar werken met kleine, intieme lodges en guesthouses waar mensen de bijzondere Zuid-Afrikaanse gastvrijheid konden ervaren.

Sinds 2004 stel ik reizen op maat samen en ik hoef daarvoor niet iedere dag naar een kantoor te gaan. Ik werk vanuit huis, of vanuit een café of vanuit welke plek ter wereld dan ook. Sinds 2012 ben ik een single adoptie moeder en tijdens alle schoolvakanties ben ik op reis met mijn dochter om nieuwe plekjes te ontdekken. Afgelopen jaar hebben we geweldige roadtrips gedaan in het noorden van Zuid-Afrika en de grens over naar Mozambique en we hebben een heerlijke luie week doorgebracht op Zanzibar.

Begin 2020 gaan we op ons grootste avontuur ooit: 4 maanden rondreizen door Chili, Peru, Ecuador en Colombia. Mijn dochter wilt graag Spaans leren en ik wil graag de Galapagos Eilanden aftikken van mijn bucket list dus dat gaat gebeuren!

Na 16 jaar in Kaapstad gewoond te hebben, ga ik nu samen met mijn dochter vertrekken. Eerst op reis en daarna een basis in Nederland maar wel weer iedere schoolvakantie op reis, terwijl het samenstellen van reizen uiteraard gewoon doorgaat.

Zuid-Afrika
Wat voor Jessy begon als even het gedoe in Nederland te ontvluchten, werd een fantastisch leven in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Jessica

Ik ben erg nieuwsgierig van aard en als klein meisje wilde ik al de wereld verkennen. Ik droomde weg bij de verhalen van avonturiers zoals Columbus, Pipi Langkous en Kuifje. Die avonturen maakte ik vroeger dicht bij huis, maar inmiddels ben ik 27 jaar en reis ik de hele wereld over. Het was voor niemand een verrassing dat ik journalistiek ging studeren en als oorlogscorrespondent wilde gaan werken. Het contact met mensen in verre oorden, de adrenaline, nieuwe ervaringen en het onbekende trokken me.

Tegenwoordig ben ik geen oorlogscorrespondent, maar heb ik wel een leven met veel vrijheid en avontuur voor mezelf gecreëerd. Ik werk namelijk sinds een jaar of 5 als content creator, voornamelijk in de evenementen- en reiswereld. Ik schrijf, fotografeer, maak video’s en interview mensen. Dat is de snelle en simpele uitleg van mijn werk. Dat doe ik niet alleen voor opdrachtgevers, maar ook voor mijn eigen reiswebsite Corners of the World. Toen ik afstudeerde als multimediaal journalist wilde ik zowel video’s maken als schrijven. Het was niet gemakkelijk om een baan te vinden waar ik beide kon doen, dus besloot ik om meerdere banen te zoeken en zo mijn eigen droombaan te creëren. Als student had ik al ervaring met meerdere banen, dus het was voor mij meer dan logisch om voor meerdere opdrachtgevers te werken.

Al snel merkte ik dat ik het merendeel van het werk op mijn laptop uitvoerde. Dat kon ik dan ook gemakkelijk een paar weken vanuit Spanje doen, toch? In plaats van Giethoorn, het Venetië van het noorden. Als het internet maar goed werkte en ik al mijn werk op tijd kon doorsturen. De term digital nomad was destijds nog vrij onbekend, maar wel sprak ik zo nu en dan mensen die deze levensstijl al hadden omarmd. Er was alleen nog niet zo veel informatie over te vinden als nu.Toen ik dat besefte vertrok ik al snel met mijn camera en laptop naar Latijns-Amerika, om daar te werken. Nu, 5 jaar later, heb ik in diverse landen gewoond en gewerkt. Israël, Colombia, Costa Rica, Spanje, Italië, Indonesië en de Filipijnen zijn slechts een paar voorbeelden.

Mensen laten zich regelmatig in hun leven beperken en denken vooral na over wat er NIET mogelijk is. Maar dat is nadenken vanuit het negatieve. Bij problemen ga ik altijd op zoek naar de mogelijke oplossingen en de alternatieven; nadenken vanuit het positieve. Wanneer ik in Nederland ben geef ik bijvoorbeeld workshops over locatie-onafhankelijk werken, reisvideo’s maken en creatief schrijven. Ik vond het jammer dat ik mensen niet met deze onderwerpen kon helpen als ik in het buitenland ben. Iemand stelde voor om een online cursus op te zetten of de cursussen via een besloten Instagramaccount aan te bieden. Dat is denken in oplossingen. Er is vaak veel meer mogelijk dan je van tevoren denkt!

Het is vooral belangrijk om gesprekken aan te gaan met mensen die kansen zien en niet te veel naar beperkingen kijken. Mensen laten zich regelmatig tegenhouden door die opgelegde beperkingen. Maar als je tijd doorbrengt met mensen die ideeën opwerpen en jou willen helpen wordt je juist gestimuleerd om aan de slag te gaan. Omring jezelf dus met mensen waar jij de beste versie van jezelf kunt en wilt zijn.

Natuurlijk zijn er wel een aantal eigenschappen die de meeste digital nomads delen. Zelfdiscipline is erg belangrijk, want niemand gaat de hele dag door controleren wat jij aan het doen bent. Je moet er zelf voor zorgen dat jouw werkzaamheden op tijd uitgevoerd worden. Een bepaalde mate van zelfstandigheid en flexibiliteit is ook belangrijk, want je bent in veel (nieuwe) situaties vaak op jezelf aangewezen. Maar niemand is vanaf het begin de ‘perfecte’ digital nomad. Je leert de meeste dingen gaandeweg.

Tot slot wil ik iedereen meegeven dat er niet slechts één type digital nomad bestaat. En dat het helemaal prima is om het een vorm te geven hoe JIJ dat wilt. Er zijn ondernemers met een vaste woonplaats in Nederland, maar die dankzij die vrijheid wel regelmatig reizen. Ook zijn er digital nomads die na een tijd een favoriete plek hebben gevonden en verhuizen: zij zijn in feite expats geworden. Er zijn mensen met honden, kinderen, relaties en studieschulden. En ook al heb je al die aspecten nu nog niet in je leven: het is helemaal prima om je levensstijl aan te passen als je leven onderweg verandert.

“Dat is denken in oplossingen. Er is vaak veel meer mogelijk dan je van tevoren denkt!”

Wendy

Als kind was ik altijd al geïnteresseerd in andere landen en culturen. Klasgenootjes uit andere landen, series op TV over het buitenland, uitwisseling met Italië, voor mij allemaal dingen waar mijn kinderhart sneller van ging kloppen. Het onbekende triggerde mijn nieuwsgierig- en leergierigheid en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo.

Ik word er gewoon ontzettend blij van als ik iets nieuws kan leren! Mocht er in het leven geen hoger doel zijn, dan vind ik in elk geval dat mijn doel in dit leven is om zoveel mogelijk te ontdekken wat voor mooie mensen, dieren en natuur de aarde te bieden heeft.

Ik probeerde sinds de geboorte van mijn dochtertje te voldoen aan het standaard plaatje van een baan, een huis met tuin en een autootje. Het lukte me gewoon niet om zo tevreden te leven. Daar werd ik gewoon niet blij van. Ik vond mijn leven zo saai! Ik wil de wereld ontdekken.

En zo besloot ik, na een reis naar Nepal samen met mijn dochter, dat ik het roer ging omgooien. Ik kocht een lege bestelbus, bouwde hem om tot camper en verkocht de meeste van onze spullen. Wachten tot mijn pensioen over een jaar of dertig, duurde mij echt veel te lang. Als je een droom hebt, dan moet je het gewoon doen.

Ik kom liever tot de ontdekking dat een reizend bestaan het niet voor mij is door het uitgeprobeerd te hebben, dan dat ik me elke dag tot mijn pensioen zou afvragen hoe het zou zijn als ik voor reizen zou kiezen. In elk geval heb ik dan een waardevolle leerzame ervaring opgedaan.

Heel fijn is het dat ik na de reis naar Nepal werkzaamheden op afstand ging doen voor een werkgever. Dit opende mijn ogen. Ik ontdekte dat ik ook geld kan verdienen zonder fysiek op een kantoor aanwezig te zijn elke dag. En het was nog leuk en uitdagend werk ook.

Overigens bevalt het reizen heel goed en het is fijn om dit af te wisselen met verblijf in Nederland zodat we ook kunnen blijven genieten van het contact met familie en vrienden. Mijn dochter zie ik ook enorm groeien. Dus wat we doen is op dit moment helemaal goed.

Het is vooral heel fijn om nu eens de tijd te hebben om te onderzoeken hoe ik ook op een andere manier kan werken. Werken op een manier die bij mij past, met heel veel verschillende rollen en uitdagingen, die ik steeds zelf weer kan bedenken. Ik heb eerst verschillende dingen uitgeprobeerd om er zeker van te zijn dat ik echt iets doe waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Het resultaat is mijn website Wildcooky.com waar ik kan schrijven over alles rondom vrij leven, samen leren en uniek reizen.

Ik zou je mee willen geven dat als je moeite hebt om ervoor te kiezen om een ander leven te gaan leiden, vraag jezelf dan af in welke levensstijl je jezelf het meeste zult ontwikkelen. Kies de weg die je het meeste uitdaagt! 🙂

Nepal
Tijdens een reis – samen met haar dochter – door Nepal besloot Wendy dat ze haar dromen achterna wil gaan.

Lisa

In 2015 besloten wij een jaar te gaan reizen door Zuid-Oost Azië met ons zoontje. Na 3 korte maanden voorbereiding gingen we op pad. Onze kleine wereldreiziger was toen 1,5 jaar oud. Één van onze doelen was om een blog te starten en daarmee genoeg geld te verdienen om te kunnen blijven reizen. Gaandeweg het jaar werd echter duidelijk dat we door familieomstandigheden eerder terug zouden moeten en daarna voorlopig ook niet weg zouden kunnen. Toen hebben we besloten zoveel mogelijk van het reizen te genieten en ons blog FlipFlopGlobetrotters.com in Nederland weer op te pakken.

Dat hebben we gedaan en ik ben ook nog een tweede blog begonnen, over scuba-duiken. We reizen zoveel als we kunnen, maar hebben momenteel onze thuisbasis in Nederland. In de praktijk betekent dit dat we een paar maanden per jaar in het buitenland zijn en dat ik dan ook gewoon doorwerk. Het duurde best lang voordat ik wat ging verdienen met mijn blogs, in het begin was het vooral investeren, met name van heel veel tijd en energie. De ommezwaai kwam toen ik de Australische SEO expert Sharon Gourlay ging volgen en een cursus bij haar deed. Ik verdien nog niet genoeg met onze twee blogs om van te kunnen leven, maar ik werk dan ook niet fulltime. Ik heb wel een veel beter begrip gekregen van SEO, affiliate marketing en alles wat er komt kijken bij het monetizen van een blog.

“We reizen zoveel als we kunnen, maar hebben momenteel onze thuisbasis in Nederland.”

Conclusie

Of je nu alleen bent of niet. Wel of geen kinderen hebt. Of je een koophuis hebt, of niet. Een vaste baan – je raad het al – of niet. Het maakt allemaal geen ene moer uit. Natuurlijk heeft het effect op je planning en op je voorbereiding. Natuurlijk heeft het een impact op je leven en zou het onlogisch zijn om maar te doen of het geen onderwerp is waar rekening mee moet worden gehouden. Maar iedereen, letterlijk iedereen, heeft wel een reden waarom iets niet zou kunnen. Waarom iets “gewoon niet het moment ervoor is”. Iets waarom je tegen jezelf zegt dat het beter is om nog héééél even te wachten.

Lees ook: Sparen als Digital Nomad

Misschien gebruik je zelfs wel het woord ‘waarschijnlijk…’. Waarschijnlijk betekent simpelweg ‘nooit’. Zoals je bij meerderen hebt kunnen lezen is het vaak een sprong in het diepe. In het onbekende. Er is een zekere mate van lef voor nodig, maar ook een zeker besef van het feit dat je kunt wachten totdat je 100 bent en vervolgens baalt van jezelf omdat je nooit het lef hebt gehad om het antwoord op ‘What if…’ te zoeken.

  • Wat als… je toch niet langer meer van 9 tot 5 op kantoor hoeft te zitten?
  • Wat als… je de wijde wereld kunt verkennen?
  • Wat als… je kunt leren VAN nieuwe culturen in plaats van OVER nieuwe culturen?
  • Wat als… je vol inspiratie kunt leren koken?
  • Wat als… je zélf verantwoordelijk bent voor je leven en hoe je het inricht?
  • Wat als… je je kinderen die toekomst gunt die je zelf graag had willen hebben als kind?
  • Wat als… je wél de sprong durft te wagen?
  • Wat als… je eens een keer ‘JA’ zegt, tegen het leven?

Laat je inspireren door deze mensen, die de stap hebben durven zetten. Die ook tegen zaken zijn aangelopen en belemmeringen hebben ervaren, maar die er desondanks gewoon voor zijn gegaan. Laat je misschien ook door mij inspireren. Koopwoning, 16 jaar in vaste dienst bij een grote corporate multi-national en, ondanks een prachtige tijd daar, nu staande op eigen benen en aan het bouwen aan mijn droomleven.

Overweeg ook eens om zelf een blog te starten en mensen te informeren en te inspireren en er tegelijkertijd nog fatsoenlijk aan te verdienen ook!

DISCLAIMER: Dit artikel bevat mogelijk gesponsorde links. Wanneer je via deze links een product bestelt, is het mogelijk dat ik daar een kleine commissie over ontvang. Geen zorgen, het kost jou geen cent extra en je helpt mij in het onderhoud van deze website! Alvast bedankt!

6 COMMENTS

  1. Heerlijk om dit soort verhalen te lezen. Echt een nomadenleven streef ik niet na, maar de vrijheid van ons wonen in het bos, is ook heerlijk. Voor nu het hoogst haalbare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here