website ontwikkelen

Wanneer je besluit om je pijlen te richten op een bestaan als Digital Nomad, is het van belang dat je een netwerk hebt of op weet te bouwen. Natuurlijk kan het zijn dat je direct kansen ziet om vanuit een locatie waar dan ook ter wereld direct te kunnen shinen en om je reeds laaiend enthousiaste horde aan fans gelukkig te maken met jouw producten of diensten. Ik ben wat dat betreft aanzienlijk minder populair en het netwerk wat ik in mijn carriëre heb opgebouwd is met name gericht op de energiebranche, klantenservice, marketing en sales. Mijn netwerk staat niet per definitie enorm te trappelen om iemand te vinden die hen kan helpen om een vlotte tekst te schrijven of om hun merk te positioneren. Of iemand die reeds bestaande teksten in een nieuw jasje kan steken of die ervoor zorgt dat er een gezonde dosis zoekmachineoptimalisatie (het blijft een heerlijk woord) toegepast wordt.

Ja! Website ontwikkelen!

Het wordt dus tijd voor een eigen website. Een plek waar vraag en aanbod samen zal moeten komen en wat je spreekwoordelijke visitekaartje wordt. Omdat dit jouw gezicht is richting potentiële klanten, wil je dat dit er een beetje gelikt uit ziet. Als het namelijk even kan dan wil je dat deze mensen direct snappen dat jij de oplossing bent voor hun probleem en dat ze niet verder hoeven te zoeken dan jouw eigen stukje internet. Regel je dat even? Mooi! Het leuke van ondernemen is dat je een soort van allround lijpo wordt. Je leert dingen over boekhouden, marketing, sales, design, content, arbeidsmarkt, geografische doelgroepen, concurrentieanalyses, maar ook van alles over  jezelf. Wat je leuk vindt of juist niet. Waar je goed in bent of juist niet. Zo ben ik erachter gekomen dat ik een intense pleurishekel heb aan boekhouding en dat ik het helpen van anderen (en in het bijzonder startende bedrijven) helemaal geweldig vind. Het slechte nieuws: ook als je een pleurishekel hebt aan boekhouding, zul je het toch moeten doen. Het goede nieuws: OUTSOURCEN DIE TROEP! Zo heb ik dus een “menneke” wat braaf voor mij alle bonnetjes, facturen en geldstromen in kaart brengt en inklopt, zodat ik mijn (toch wel kostbare tijd gewoon kan stoppen in dingen waar ík goed in ben. Of mijn hond uitlaten, boodschappen doen, je weet wel: leven.

Lekkûr zellûf doen!

Wat dat betreft kan ik me heel goed voorstellen dat je als ondernemer en/of kersverse Digital Nomad graag zélf aan de knoppen wil zitten. Jij bepaalt het kleurtje, het plaatje, de vorm en de inhoud van je website. Jij bepaalt ook je logo, je bedrijfsnaam, hoe laat de kinderen naar bed moeten en wat er ’s avonds op tafel komt te staan? Waarom? Omdat jij het kunt! Volgens mij kan het twee kanten met je opgaan wat websites betreft. Óf je vindt het leuk en wil er lekker zelf mee pielen en iets geweldigs van maken, óf je vindt er geen hol aan en wil er het liefst zo min mogelijk tijd aan besteden. Het mooie is: allebei is prima!

Als je zelf aan de slag wilt gaan met websites dan is er een aantal zaken belangrijk en zeker aan te bevelen. Het eerste is een domein en een fatsoenlijke webhosting. Je kunt natuurlijk voor een gratis variant gaan, zoals www.wix.com of http://jouwbedrijfsnaam.wordpress.com, maar in de praktijk word je een stuk minder serieus genomen als je niet een beetje investeert in je visitekaartje. Een beetje hosting en domeinnaam kost doorgaans tussen de €60 en €125 per jaar, afhankelijk van waar je zit en wat voor pakket je afsluit. Dat is echt een bedrag dat te overzien is, al zeg ik het zelf. 

It’s in the name!

Persoonlijk zit ik al jarenlang bij Intention Internet en waardeer het enorm dat ik op elk moment van de dag support kan vragen via een chat, mailtje of telefoontje en dat het allemaal binnen no-time geregeld is. Intention is goedkoop, super stabiel en retesnel en dat maakt voor mij dat ik daar de afgelopen 10 jaar een trouwe klant ben en blijf. Zowel de webhosting als de domeinnaam kun je (vaak samen in één pakket) daar prima afnemen. Voor je domeinnaam is het vaak wel belangrijk dat je een beetje herkenbaar bent. Verzin dus een naam die overeenkomt met je bedrijfsnaam, of een naam die iets zegt over de branche of niche waarin je werkzaam bent.

Een simpel voorbeeld is mijn eigen website (https://www.iam-theviking.eu) maar bijvoorbeeld ook een website als https://www.allesovercrypto.nl. Waar zou die site over gaan? Jawel, het gaat over van alles over cryptocurrency. Of DeSmartwatchstore. Je weet dus precies op wat voor iets je terecht komt als je op zo’n link klikt. Superpraktisch. Wees hier lekker creatief in en kijk ook eens wat voor soort domeinnamen jouw concurrenten geclaimd hebben. Wellicht kun je daar wat broodnodige inspiratie op doen. En vergis je niet, het is een belangrijke keuze. Je domeinnaam kan je helpen je bedrijf te maken of te breken. Dat klinkt wat overdreven, maar het is écht zo. Een domeinnaam dat het zoekwoord waarop jij gevonden wilt worden al bevat, geeft je in sommige gevallen nét het voordeel van de twijfel. Het is misschien gek, maar het werkt wel zo.

Het oog wil ook wat!

Nadat je hebt besloten waar en met wie je zaken gaat doen als het om de hosting van je website en je domein gaat, is het tijd voor een volgende stap. Je moet een beetje leuke website template op de kop tikken. Ik ga er tenminste vanuit dat je geen waanzinnige php website developer bent of iemand die van A tot Z naadloos weet hoe je zelf een website bouwt en dat je het zeer wenselijk vindt als je gebruik kunt maken van een partij die al het voorwerk al voor je heeft gedaan. Dat is het moment waarop je een beetje knappe template zoekt. Ook hierbij is de keuze weer gigantisch en heb je in een breed spectrum een aanbod, variërend van gratis templates tot templates die een paar tientjes per stuk kosten. Hierbij geldt doorgaans dat de wat duurdere templates beter opgezet, breder inzetbaar en professioneler van aard zijn en dat je er beter mee uit de voeten kunt dan met de gratis opties. Daarnaast ontvang je vaak standaard 6 maanden support, wat lang genoeg is om vanaf dag 1 je volledige website uit de grond te stampen, al dan niet met hulp vanuit het support team.

De puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’

Als je dan je website hebt draaien en alles ziet er schitterend uit en werkt ook nog eens naar behoren, is het hoog tijd om eens na te gaan denken over een beetje fatsoenlijke vorm van online marketing en e-mailcampagnes. Zelf gebruik ik daar Mailchimp voor. Mailchimp is goedkoop, eenvoudig in gebruik en in generieke zin de beste keuze om mee van start te gaan. Met een beetje fatsoenlijke marktingstrategie is het makkelijker om klanten of prospects aan je bedrijf te binden en kun je ze tussendoor warm houden met content en updates die voor hen relevant zijn en daarmee in ieder geval goodwill kweken totdat ze klaar zijn om hun aankoop te doen of hun keuze te maken. Ook heb je natuurlijk Google Analytics geactiveerd voor jouw postzegel op het prachtige internet, zodat je altijd realtime en statistisch inzicht hebt in de aantallen bezoekers en wat ze allemaal uitspoken op je website.

Een beetje hulp bij je website ontwikkelen?

Dan kun je er nog voor kiezen om iemand in te huren die jouw website allemaal een beetje knap opzet. Vaak is er meer dan voldoende aanbod te vinden van freelancers die je hier graag bij willen en kunnen helpen, maar is het vooral een kwestie van iemand vinden die bij je past. Iemand die snapt wat jij wilt, waar je bedrijf voor staat en welke kant je op wilt. Tel daar nog een beetje zinvolle expertise bij op, zónder dat je er de hoofdprijs voor moet betalen, en je hebt je man of vrouw gevonden!

Mocht je nou net begonnen zijn, vol wilde plannen zitten en vooral niet al teveel tijd kwijt willen zijn aan het design, optimaliseren of bijhouden van je website of social media, geef mij vooral even een seintje! Ik help je er graag mee en kan je ontzorgen zodat je zelf lekker focus kunt houden op de dingen die je wél energie geven.

Lees ook: Digital Nomad. Wat is het en hoe word je er een?

En mocht je het nou allemaal helemaal niks vinden, bedenk je dan dat er een tijd was voordat internet bestond en er ook vast wel weer een tijd zal komen waarin internet niet meer bestaat. Wie weet maak je het nog mee en kun je tot het moment dat het zover is altijd nog wat visitekaartjes afdrukken, een spandoek ophangen in de lokale bejaardensoos, in de plaatselijke krant adverteren tussen geile contactadvertenties of met rooksignalen laten weten dat je bestaat. Het is vast net zo effectief als een sprankelende website die jouw hele markt laat weten dat jij er klaar voor bent! Toch!? Nou ja, misschien ook niet.

DISCLAIMER: Dit artikel bevat mogelijk gesponsorde links. Wanneer je via deze links een product bestelt, is het mogelijk dat ik daar een kleine commissie over ontvang. Geen zorgen, het kost jou geen cent extra en je helpt mij in het onderhoud van deze website! Alvast bedankt!

2 COMMENTS

  1. Ha Jürgen!

    Aantrekkelijke site!
    Ik denk ook weer over een eigen site. “Weer”, want ik heb er een gehad, jazeker. De site is weg, maar de domeinnaam heb ik nog: http://www.chriskeuken.nl. Perfect toch?
    Wat ik ermee wil: vooral wetenschappelijke artikelen publiceren, die gemakkelijk vindbaar zijn via Google-trefwoorden. De inrichting mag eenvoudig, zakelijk zijn.
    Ik hoor graag van je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here