Belastingen als Digital Nomad
Belastingen als Digital Nomad

Belastingen zijn kut

Heb je net als ik ook een pleurishekel aan belastingen? Mooi, dan ben je op de juiste plek! Het gaat mij persoonlijk niet eens om het afdragen van geld, dat zal allemaal wel. Ik ben er inmiddels allang aan gewend geraakt dat niets is wat het lijkt en dat alles in het leven nu eenmaal geld kost. Win je eens een keer de loterij? Gefeliciteerd! Geef de helft maar meteen weer terug! Erfenisje binnengekregen? Laten we dan nog even met beide benen gestrekt erin om ook daar nog weer belasting op belasting te heffen. Anyway, het hoort er allemaal bij en het is wel prima ook.

Waar ik dus wél moeite mee heb, is dat het gewoon ontzettend veel gedoe oplevert en (voor mij althans) het eigenlijk nooit écht comfortabel voelt als je weer eens een aangifte moet doen. Nou heb ik natuurlijk wel de mazzel dat ik als startend Digital Nomad bijzonder weinig fysiek spul om handen heb, dus het aantal regels op mijn aangifte is dan over het algemeen ook vrij beperkt. Natuurlijk is het niet te doen om elke uitzonderingssituatie te beschrijven, maar ik begrijp ook dat je benieuwd bent naar de basis van het belastingrecht voor Digital Nomads, dus vooruit dan maar.

Lekker simpel als Digital Nomad

Tegenwoordig heb je, ten opzichte van vroegâh, veel minder spullen nodig om als ondernemer aan het werk te kunnen. Zeker bij specifieke beroepen zoals schrijver, webdesigner en ga zo maar verder. Dit zijn beroepen waarvoor je in principe alleen een internetverbinding nodig hebt. En een laptop natuurlijk, maar dat hebben de meeste mensen wel. Een Digital Nomad zijn heeft veel voordelen. Allereerst heb je weinig kosten. Je hoeft immers geen kosten voor een pand af te dragen. Je hebt dus geen maandelijkse huur, omdat je in principe op elke locatie kunt werken. Een ander voordeel is dat je als Digital Nomad heel veel kunt reizen. Je kunt bijvoorbeeld op locaties gaan wonen waar de levenskosten een stuk lager zijn. Maar daarentegen kun je nog werken voor Nederlandse of buitenlandse opdrachtgevers, die veel meer betalen. Op die manier kun je dan een rijk leven leiden. Maar natuurlijk vraag je je af: hoe zit het met de internationale belasting? Aan welke regels moet je voldoen? Waar moet je bijvoorbeeld inkomstensbelasting betalen en hoe zit het met de btw? In dit artikel zal dit allemaal worden uitgelegd. Allereerst zullen we het hebben over de inkomstenbelasting. Hou je vast, dit wordt kut. Dus even kappen met wat je allemaal aan het doen bent en even goed opletten.

Inkomstensbelasting en internationaal werken

De algemene regels

In principe is de regel dat je inkomstenbelasting gaat betalen in het land waar je ingeschreven staat als ondernemer. Dus als jij een Nederlandse staatsburger bent en in het buitenland klusjes gaat uitvoeren, moet je alsnog je wereldinkomen bij je Nederlandse belastingaangifte aangeven. Let wel: het gaat dan specifiek om werkzaamheden die je hebt uitgevoerd ten behoeve van je onderneming. Het is een ander verhaal wanneer je in een ander land in loondienst gaat. Daar gelden dan namelijk weer geheel andere regels voor.

Als het gaat om de sociale premies, dan is er nog een andere vereiste dan enkel dat je ingeschreven moet zijn bij de Nederlandse KVK. De tweede vereiste is namelijk dat je ten minste 25% van je tijd in Nederland werkzaam moet zijn. Ben je ten minste 25% van je arbeidstijd in Nederland werkzaam? Dan betaal je als Digital Nomad altijd je inkomstenbelasting in Nederland. Het kan echter ook zijn dat je niet meer dan 25% in het buitenland verblijft. Dan geldt de regel meestal dat je sociale premies betaalt in het land waar je het meest werkzaam bent. Dit kan soms lastig zijn als je in verschillende landen werkt. Natuurlijk kun je je daar over altijd laten informeren door een fiscaal expert. (Nee, dat ben ik dus niet)

Uitzonderingen

Op elke regel gelden natuurlijk uitzonderingen. Indien je ook nog een vestiging hebt in een ander land, bijvoorbeeld een kantoortje waar je mensen ontvangt, dan moet je alsnog belasting betalen in dat land waar dit kantoortje is gevestigd. Let wel: alleen de verdiensten die worden vergaard vanuit die vestiging moeten dan uiteraard worden opgegeven bij die specifieke buitenlandse belastingautoriteit. Als digital nomad heb je vaak geen kantoor, dus de kans is groot dat deze uitzondering niet voor jou geldt. Maar toch is het van belang om dit even te melden. Dit bedrag moet je dan overigens ook nog opgeven bij je Nederlandse belastingaangifte. Maar vaak hoef je er dan geen belasting meer over te betalen. Dit heet: “Voorkoming van dubbele belasting”. Maar de Nederlandse belastingdienst wil graag wel voorzien worden van deze gegevens.

Ook geldt er nog een uitzonderingsregel voor artiesten. Geeft een artiest een optreden in een ander land? Dan moet hij of zij over die verdiensten in dat land belasting betalen. Als digital nomad kan het zijn dat je artiestendiensten verricht. Het is dus belangrijk om dit in acht te nemen.

Hoe zit het met de btw?

Nu we de inkomstenbelasting hebben gehad, is het natuurlijk van belang om aandacht aan de btw te besteden. De regels omtrent inkomstenbelasting zijn in principe vrij eenvoudig, maar voor de btw zijn de regels ietwat complexer. De complexiteit hiervan is afhankelijk van de landen waar je klanten vandaan komen. Bij deze belastingen moet er een onderscheid worden gemaakt tussen zakendoen in Nederland, zakendoen in de EU en zakendoen buiten de EU. Ook zijn er nog verschillen tussen het leveren van goederen en diensten. Maar als digital nomad lever je natuurlijk voornamelijk diensten, dus we focussen ons even op de regels van diensten.

Binnenlandse belastingen

Doe je zaken met klanten uit Nederland en sta jij ook ingeschreven in Nederland? Het maakt dan niet uit of je in een ander land je activiteiten uitvoert, je moet dan altijd Nederlandse btw betalen. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de diensten die je uitvoert. Meestal moet je voor diensten een btw tarief van 21% hanteren. Er zijn hier echter uitzonderingen op. Bepaalde diensten vallen namelijk onder het 9%-tarief. Daarnaast kun je ook nog vrijstelling krijgen voor bepaalde diensten. Lever je een dienst aan een ondernemer? Je bent dan altijd verplicht om hem of haar een factuur te sturen die aan verschillende eisen moet voldoen. Aan particuliere klanten hoef je niet per se een factuur te sturen, maar het is vaak wel belangrijk om dit te doen voor je eigen administratie. Zo houd jij een goed overzicht van je inkomsten. Bij de belastingaangifte vul je per periode de totale omzet in en het bedrag dat je als omzetbelasting moet afdragen. Heb je bepaalde zakelijke kosten gemaakt? Deze btw kun je aftrekken als voorbelasting.

Zakendoen binnen de EU

Ga je zakendoen met landen binnen de EU? Denk daarbij aan Duitsland, België, Frankrijk? Dan gelden er andere regels. Allereerst moet er dan onderscheid worden gemaakt tussen diensten aan particulieren en diensten aan ondernemers. Bij diensten aan particulieren breng je gewoon 21% btw in rekening als je zakendoet met de EU. Dit is een algemene regel: dat het bedrag is belast in het land van de leverancier. Het kan dan wel verstandig zijn om hem of haar een vertaalde factuur te sturen. Anders kan het namelijk onduidelijk zijn voor de particulier in het buitenland.

Doe je echter zaken met een ondernemer binnen de EU? In die gevallen wordt de btw verlegd naar de afnemer. Dat betekent dat de afnemer zelf de btw moet berekenen en deze moet afdragen. Het voordeel voor de buitenlandse afnemer is dat die het bedrag ook weer als voorbelasting kan aftrekken, waardoor ze netto geen geld hoeven te betalen. Jij hoeft als Nederlandse leverancier dus geen btw af te dragen maar je moet wel voldoen aan bepaalde administratievereisten. Allereerst zijn er aanvullende eisen wat betreft de factuur. Op de factuur zet je geen btw tarief maar de benaming: “btw verlegd”. Daarnaast moet je ook het btw-identificatienummer op de factuur zetten van de specifieke klant. Heb je dit nummer niet? Deze kun je opvragen en bovendien ook controleren op een speciale website. Aanvullend op deze handeling moet je ook nog een ICP-aangifte doen. Dit is een uiteenzetting van de inkomsten die je hebt vergaard bij de verschillende buitenlandse ondernemers. Je vult daar de btw-nummers van de ondernemers in; en de omzet waarvan de btw naar die ondernemers is verlegd. Een ICP-aangifte is een specificatie van het bedrag dat je bij de btw-aangifte hebt ingevuld bij leveren aan ondernemers binnen de EU.

Lees ook: Klanten krijgen als Digital Nomad

Zakendoen buiten de EU

Het wordt complexer wanneer je zaken gaat doen buiten de EU. De onderlinge EU-landen hebben richtlijnen afgesproken, maar deze gelden niet voor landen die niet binnen de EU vallen. Het wordt dan ook een stuk complexer. Enerzijds heb je te maken met de Nederlandse btw-regels, maar tegelijkertijd ook met de btw-regels van het buitenland. Waar het dus op neerkomt, is dat er geen eenduidige regels zijn omtrent de btw als het gaat om het buitenland (buiten de EU). Een belangrijk voordeel: wanneer je aan particulieren in het buitenland levert, dan kun je in de regel gewoon Nederlandse btw afdragen. Hiervoor zijn er dus geen verschillen met binnenlandse btw of met zakendoen binnen de EU. Alleen als je zaken doet met ondernemers buiten de EU wordt het wat complexer. In deze gevallen moet je dus bij de buitenlandse belastingdienst te rade gaan. Elk land heeft weer specifieke regels en zij kunnen je vertellen of je ook aangifte moet doen in het buitenland.

Conclusie

Conclusie na deze hele lap tekst? Belastingen zijn nog steeds kut. Leuker kan ik het wel maken, niet makkelijker. Zoals je ongetwijfeld hebt gemerkt zijn er veel verschillende belastingregels en voor elke variant is er wel weer iets te vinden wat het allemaal weer nodeloos ingewikkeld maakt. Er zijn namelijk veel uitzonderingen op regels. Zit je in een specifieke situatie, dan is het altijd verstandig om van te voren fiscaal advies te vragen bij een belastingadviseur. Een foutje is namelijk snel gemaakt en als je de regels niet goed toepast, kun je daar later veel problemen mee krijgen. Niemand heeft immers zin in een naheffing of iets dergelijks bij een eventuele belastingcontrole. Laat je echter niet afschrikken door de regels. De voordelen van het vrije leven van een nomad zijn natuurlijk prachtig. En mocht je toch een keer een flinke boete krijgen en tegen een faillissement oplopen omdat je hebt zitten te kloten óf probeerde de boel te belazeren? Dan leer je weer een beetje meer bij over de waarde van geld. Heb je helemaal bingo en word je voor een paar jaar opgesloten, zie het dan als een stukje gratis huisvesting (dit mag je dus níét aftrekken!) en geniet van deze gouden kans om in je uitgaven te snijden.

DISCLAIMER: Dit artikel bevat mogelijk gesponsorde links. Wanneer je via deze links een product bestelt, is het mogelijk dat ik daar een kleine commissie over ontvang. Geen zorgen, het kost jou geen cent extra en je helpt mij in het onderhoud van deze website! Alvast bedankt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here