Digital Nomad

Het was voor mij een openbaring. Ik had een flink aantal weken vakantie opgenomen na een bijzonder stressvolle periode op mijn kantoorbaan. Toen de vakantie voorbij was, voelde het ineens allemaal anders aan. Ik kon de motivatie niet meer opbrengen om het werk uit te voeren wat ik al een paar jaar uitvoerde. Sterker nog, ik kon de motivatie niet meer opbrengen om te bikkelen voor mijn carrière, iets waar ik al jarenlang (met veel succes) mee bezig was. Dat is best even schrikken. Want wat dan wel? Hoe komt het dat je op een zeker moment – los van de oorzaak – besluit dat je huidige leven niet langer meer volstaat? Het voelt fucking weird, dat kan ik je wel vertellen. En eng. Digital Nomad incoming.

Google naar: “Digital Nomad

Toen ik besloot dat ik niet langer meer gelukkig was in het leven wat ik leidde, ben ik op zoek gegaan naar de ‘WAAROM’? Waarom was ik niet meer tevreden met mijn leven? Het antwoord kwam eigenlijk al vrij snel. Ik was het zat om van 9 tot 5 te werken. Ik was het zat om me de tyfus te werken en tegelijkertijd maar een zeer beperkt gevoel van vrijheid te ervaren. Ik was het zat om 20 uur per week in de file te staan. Ik wilde ander werk. Dichter bij huis. Iets doen wat ik leuk vind, niet alleen maar werk doen waar ik goed in ben. En ja, dat zijn twee verschillende dingen in mijn geval. Internet is een prachtig medium en mijn zoektocht door Google leidde me al gauw naar websites over locatieonafhankelijk werken, online geld verdienen en talloze manieren om aan je geld te komen. Ook kwam ik vrij gauw in aanraking met een term die voor mij – tot op dat moment – volledig onbekend was. De ‘Digital Nomad’. In gedachten zag ik een zwerver met een Macbook voor me, maar daar kon ik verder niet zoveel mee.

Inmiddels ben ik een tijdje verder en weet ik er een stuk meer vanaf. Een Digital Nomad is iemand die locatieonafhankelijk zijn of haar geld verdient en dat doorgaans combineert met een gezonde portie aan rondreizen, zonder daar een vaste verblijfplaats voor nodig te hebben. Kort door de bocht kun je stellen dat het mensen zijn die gebruik maken van remote work, zoals het bijhouden van een travel blog, of andere remote jobs. Ze zijn in staat om – gewapend met een telefoon en laptop – zichzelf te voorzien in hun levensonderhoud en dat zo goed te doen, dat ze dat kunnen combineren met het reizen naar adembenemend mooie locaties ter wereld, om vanuit daar hun werk uit te voeren. Digital Nomad dus.

Maar hoe begin je nou eigenlijk?

Ik heb in mijn leven veel gelezen. Ik lees graag spannende thrillers, maar kan me ook prima vermaken met wat inspirerende boeken. De pest van inspirerende boeken of van inspirerende mensen is dat er vaak een enkele gebeurtenis ervoor heeft gezorgd dat iemand een complete ommezwaai in zijn bestaan kreeg en dat daar een miraculeus herstel op volgde. Op internet wordt je doodgegooid met het eindresultaat van 6 weken ‘Abs-training’, van het opzetten van je eigen succesvolle blog of het resultaat van 20 weken diëten met een of andere gore milkshake. Het einde ziet er over het algemeen fantastisch uit. Alleen over het begin is altijd ontzettend weinig terug te vinden. Dat was voor mij met het begrip Digital Nomad niet anders. Er is best een shitload aan blogs van succesvolle Nomads te vinden. Zo’n Nomad die zijn website knettervol met waanzinnig mooie foto’s heeft staan en waarop hij (of zij) vertelt hoe ongelofelijk succesvol hij is als Digital Nomad. Er zijn ook ontzettend veel sites terug te vinden van mensen die verslag doen vanaf het moment dat alles een beetje lekker is gaan lopen. Goed nieuws is namelijk leuk om te delen, toch? Dat is precies de reden waarom Facebook met name gebruikt wordt om tegen iedereen te liegen hoe ongelofelijk fantastisch jouw leven wel niet is. En iedereen liegt met hetzelfde tempo gewoon vrolijk met je mee.

Wat er echter bijna niet te vinden is, is materiaal over ervaringsdeskundigen die vanaf de allereerste dag bijhouden wat er op hun pad is gekomen. Er is weinig terug te vinden over de keuzes die er gemaakt zijn. Over de zorgen. De dieptepunten. De momenten dat het niet goed ging, en hoe daar vervolgens weer een bepaalde draai aan is gegeven om dingen beter te laten lopen. Dat is precies de reden waarom ik deze site begonnen ben. Ik wil mensen inspireren en meenemen in alles wat er op mijn pad is gekomen, zodat je er wellicht iets aan hebt. Of anders alleen maar om ervoor te zorgen dat je ziet dat het niet bij iedereen alleen maar eenvoudig is gegaan. Dat andere mensen (ik dus in dit geval) ook concessies hebben moeten doen. Aanpassingen hebben doorgevoerd in hetgeen ze van plan waren. Met tegenslagen te kampen hebben. En dat de weg naar boven altijd gepaard gaat met hier en daar een keertje vallen en opstaan. Een van mijn favoriete quotes is dan ook ”Je kunt winnen of je kunt leren.”

Mijn eerste stappen

Zo zal het ook gaan met mijn eigen tocht om van mijn kantoorbaan en mijn comfort zone naar een veel vrijer en locatieonafhankelijk beroep te gaan. En de reis, die gaat er zeker komen. Voor nu is het plan om met mijn vriendin (tegen die tijd mijn vrouw), hond en camper door Europa te reizen, terwijl we ons inkomen op peil houden met remote jobs als content creator, copywriter en blogger. We hebben voor onszelf drie jaar uitgetrokken om ons spaargeld verder uit te bouwen en hebben daarvoor (erg) kritisch naar onze inkomsten en uitgaven gekeken. Het is namelijk aannemelijk dat ik als copywriter/schrijver een stuk minder ga verdienen dan dat ik deed in mijn managementfunctie bij een grote multinational. Daarnaast is ons uitgavepatroon nog gestaafd op onze vroegere inkomsten en hebben we daar ook een aantal keuzes in moeten maken. Het doel is dan ook om binnen 3 jaar in ieder geval maandelijks (samen) € 2500,- aan netto winst over te houden, zodat we daarmee ons leven kunnen bekostigen.

Verder hebben we alles in werking gezet om over 3 jaar zo’n slordige €40.000 tot €60.000 spaargeld te hebben, zodat we daar in ieder geval een fatsoenlijke camper van kunnen kopen (die ongeveer €15.000 moet gaan kosten) en waarmee we zo’n anderhalf jaar lang zonder enige vorm van inkomsten toch nog zouden moeten kunnen overleven. Dat spaargeld is natuurlijk extra en eigenlijk willen we daar vanaf kunnen blijven, maar er zal ongetwijfeld iets kapot gaan wanneer we daadwerkelijk alles achter ons laten. Of misschien valt er een opdrachtgever weg, vallen de inkomsten tegen of is het leven toch duurder dan verwacht. Dán (en alleen dan) hebben we het spaargeld voor onszelf achter de hand.

Natuurlijk hebben we dan ook nog te maken met het leven van vandaag de dag. Over een jaar stappen we samen het huwelijksbootje in. Beetje knuffelen in een over-the-top hotelkamer en een paar knakworsten naar binnen schuiven bij wat gasten op de bruiloft zelf en je bent zo weer €15.000 verder. Leuk natuurlijk, zo’n feestje. En ik hou ook echt wel genoeg van mijn vriendin om erin te investeren, maar we merken allebei dat we veel vaker even twee seconden nadenken voordat we iets aanschaffen. Zeker omdat de kans relatief groot is dat we straks niet onze hele inboedel mee kunnen nemen en we voor nu eigenlijk alleen nog maar dingen willen kopen die we straks ook kunnen gebruiken wanneer we op reis zijn óf wanneer er iets kapot gaat en aan vervanging toe is.

Lees ook: Digital Nomad worden

Is het leven als Digital Nomad ook iets voor jou?

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in het bestaan als een Digital Nomad, kijk dan eens op wat andere artikelen van me over verschillende mogelijkheden om online geld te verdienen of hoe je aan klanten kunt komen. Wat voor mij enorm goed heeft gewerkt is om een keuze te maken wát voor soort werk ik leuk vind om te gaan doen en om vervolgens daar alvast mee aan de slag te gaan als hobby. Lees je een beetje in in de markt, probeer eens wat dingen uit. Zodra je je vervolgens comfortabel genoeg voelt om op eigen benen te staan kun je altijd nog de sprong in het diepe wagen.

We hebben op een regenachtige dag een aantal lege blaadjes papier en een pen gepakt en we zijn simpelweg begonnen met het schrijven van ons einddoel en wat er allemaal voor nodig is om dat doel ook daadwerkelijk te bereiken. Die einddoelen waren voornamelijk financieel (spaargeld en X euro aan inkomsten vanuit locatieonafhankelijk werk), maar ook materialistisch (we willen een camper en twee fatsoenlijke laptops) van aard. Vervolgens hebben we gekeken naar de verschillen tussen waar we vandaag de dag staan en waar we naartoe willen groeien. Kortom: We hebben nu (bijvoorbeeld) €5.000 spaargeld en dat moet €50.000 worden in drie jaar tijd. Dat betekent dus €15.000 spaargeld per jaar, oftewel €1.250 per maand inleggen om dat spaardoel te realiseren. Om dat te kunnen doen hebben we XX euro nodig om XX aan maandelijkse vaste lasten te kunnen betalen én daar bovenop nog die €1.250 per maand te kunnen sparen.

Uiteindelijk is dit hele traject natuurlijk voor iedereen verschillend. Ben je jong en alleen? Dan neem je waarschijnlijk gemakkelijk bepaalde risico’s. Heel anders wordt het risicoprofiel waar jij je prettig bij voelt als je drie jonge kinderen en een man hebt. Die wil je graag in leven houden wanneer jij je leven als Digital Nomad wilt gaan opzetten. Wij kiezen er heel bewust voor om anderhalf jaar zonder een cent aan inkomsten te kunnen overleven, zonder hiervoor onze droom af te breken. Anderen kiezen er misschien voor om met (veel) minder spaargeld te vertrekken en gaan liever twee jaar eerder op pad. Er bestaat geen goed of fout. Er bestaat voornamelijk een manier die goed voelt. Voor jou, of voor ons. En daar neem ik je graag in mee. Welkom bij mijn reis. Welkom bij onze reis. En welkom bij je eigen reis!

DISCLAIMER: Dit artikel bevat mogelijk gesponsorde links. Wanneer je via deze links een product bestelt, is het mogelijk dat ik daar een kleine commissie over ontvang. Geen zorgen, het kost jou geen cent extra en je helpt mij in het onderhoud van deze website! Alvast bedankt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here