Digital Nomad worden

Van nul naar Nomad

Op het moment dat je definitief hebt besloten dat je Nomad wilt worden, heb je de belangrijkste stap gezet. Hiermee bedoel ik niet de “tsja, we zien het wel…” maar de oprechte “JA! IK GA HET DOEN!” Wanneer je een beetje van mijn leeftijd bent (ik ben nu 36) dan is het aannemelijk dat er bij zo’n besluit iets meer komt kijken dan een rugzakje inpakken en een bus of trein naar Schiphol te nemen. Afhankelijk van wat voor een nerd je bent, kun je iets uitwerken op een post-it, of trek je een compleet pak printpapier uit elkaar en werk je je totaalplan uit over vierhonderd A4’tjes. Maar geloof me, dit gaat je helpen. Digital Nomad worden gaat zo.

Digital Nomad worden

Even een sprongetje terug in de tijd. Goed om te weten is dat ik een extreme klerehekel heb aan lijstjes. Daarin ben ik totaal verschillend van mijn betere kwart, Mariska. Waar ik een concept voornamelijk in mijn hoofd uitwerk en maar gewoon ga beginnen, heeft zij het liefste verschillende post-its, boekjes, papiertjes en documenten waarin ze van alles en nog wat voorbereidt, uitwerkt en bijhoudt. Ikzelf zou dat ook graag willen, maar daar ben ik simpelweg te lam voor. Er is met dat soort dingen geen goed of fout. Het ene is gewoon niet hetzelfde als het andere.

Waar het pas echt interessant wordt, is wanneer deze twee werelden samenkomen. Daar zaten we dan. Mijn vriendin had al heel moedig een aantal A4’tjes gepakt en op elkaar gestapeld. Op de A4’tjes stonden wat kernwoorden opgeschreven. Zoals jullie begrijpen is dit voor mij allemaal nieuw terrein. Tuurlijk, ik wist wat ik als hoofddoel had gedefinieerd. We willen namelijk op reis gaan met een camper. Niet zomaar een reis. Nee, we willen gaan werken terwijl we op pad zijn. Het doel is namelijk om niet na een paar maanden weer terug naar huis te moeten gaan, maar dat we dit vol kunnen houden zo lang als dat wij het leuk vinden. Kortom. Hoofddoel. Europa-campertrip.

Wanneer een hoofddoel duidelijk is, is de vervolgstap om te kijken wat er voor nodig is om dat doel te bereiken. In ons geval: Geld, een camper en werk wat je locatieonafhankelijk kunt uitvoeren. Dit zijn de drie subdoelen, die uiteindelijk zorgen voor het einddoel wat we voor ogen hebben. Het spreekt misschien ontzettend voor zichzelf wat ik schrijf, maar terwijl we die drie subdoelen op papier zagen staan, hadden we meteen een aantal keuzes te maken. Onze stappen naar naar een leven waarin we Digital Nomad worden.

Hoe ga je reizen als Nomad?

Een camper hebben we niet, dus we zullen een camper moeten kopen. En wat mag zo’n barrel dan kosten? Een camper koop je tegenwoordig voor zo’n €500,- tot €500.000,-. Da’s best een forse bandbreedte, vind je ook niet? Mijn persoonlijke verwachting is dat een camper van €500,- de eerste bestemming niet zal halen en dat een camper van €500.000,- dat wel doet, maar dat een vertrek per 2023 misschien wat aan de vroege kant is, aangezien mijn financiële middelen nog niet echt toereikend zijn. Wat is dan wél een bedrag dat we uit willen geven? Hoe oud mag hij zijn (in verband met technische staat)? Of hoe oud moet hij minimaal zijn (in verband met oldtimer-vrijstelling)? Hoeveel kilometers mag hij op de teller hebben? Wat voor opbouw moet hij hebben? Zonnepanelen, of maakt dat niet uit? Er zijn duizend vragen te beantwoorden, dus alleen voor de camper kunnen we ons al opmaken voor een aanstaande crisis. Digital Nomad worden is niet eenvoudig.

Gelukkig hoeven we ons daar pas later écht druk over te maken. Voor nu was het belangrijkste om een prijskaartje aan het begrip camper vast te hangen. Uitkomst: tussen de €10.000,- en € 15.000,-. Waarom? Omdat we niet op zoek zijn naar een barrel wat voor Zwolle al uit elkaar is gedonderd, maar we liever over een paar jaar kunnen vertrekken en ons spaardoel niet hoeven te vergroten met nog eens vijf jaar sparen om een duurdere camper te kunnen kopen. Naar onze inschatting nu zou je tussen de 10 en 15 duizend euro prima in staat moeten zijn om een beetje fatsoenlijke 4-persoons camper te vinden die aan al onze basisbehoeften (en misschien wel iets meer) voldoet. Schrijf dus even mee: Camper 15K.

Spaargeld of YOLO?

Dan geld. Geld is altijd mooi. Gezegd wordt dat geld niet gelukkig maakt, maar mijn ervaring is dat die uitspraak nergens op slaat. Geld is namelijk prachtig om te hebben. Dan kun je dingen gaan ondernemen. Reizen kost geld. Zo lang campers nog niet op kraanwater rijden, verwacht ik dat er aanzienlijk wat geld in het onderhoud en brandstof van de camper komt te zitten. Daarnaast zouden we ook graag wat willen eten. Stukje brood ofzoiets. We zijn niet enorme luxepaarden qua eten, maar het is toch wel praktisch als we niet op absoluut bijstandsniveau hoeven te overleven, wanneer we in het buitenland bivakkeren.

Verwachte kosten kun je aardig budgetteren, de pest zit hem voornamelijk in de onverwachte kosten. Er gaat wat duurs stuk aan de camper. We willen toch geen Digital Nomad worden en steken alles in de fik. Mijn vriendin wordt gekidnapt en ze willen geld zien voordat ik haar terug krijg. Er moeten onverwachte medische kosten gemaakt worden. We moeten met spoed terug naar Nederland voor iets leuks of minder leuks. Het plaatselijke leven is aanzienlijk duurder dan verwacht. Ajax speelt toevallig een uitwedstrijd in het land waar we op dat moment zitten. Noem het maar op, dat soort dingen kosten geld. En veel ook, meestal.

Daarom lijkt het ons praktisch om geld te sparen. Voor ons persoonlijke reisdoel hebben we gezegd dat we graag €50.000,- willen opsparen de komende jaren. Hiervan pakken we dan maximaal €15.000,- voor de camper en het restant is spaargeld wat we apart hebben staan voor het geval we het nodig hebben. Worst case scenario kunnen we daar vermoedelijk ruim een jaar op overleven, zonder zelf een cent te verdienen. Dat geeft ons in ieder geval voldoende ruimte om in de tussentijd nieuwe opdrachten te vinden of om na te denken over een Nomad plan B, zonder dat we acuut gedwongen worden om onze plannen bij te stellen of (erger nog) voorgoed vaarwel te zeggen.

Feitelijk is deze rekensom heel simpel. Spaargeld / Kosten = Risico. Even uitgelegd: Hoe meer spaargeld je hebt, hoe kleiner het risico is dat je loopt. Hoe minder spaargeld je hebt, hoe groter het risico is. Meer spaargeld is dus beter, maar kost natuurlijk ook weer langer om bij elkaar te harken. Het liefste zou ik met €1.000.000,- op pad gaan, maar tegen die tijd ben ik of zo oud dat ik geen camper meer kan besturen, of ben ik dood. Een dooie Nomad schiet niet op. Wat voor iedereen een haalbaar spaardoel is, óf wat het risicoprofiel is dat bij je past, is voor iedereen weer anders.

“Spaargeld / Kosten = Risico

Hoe kom je aan inkomsten?

Ik hou ervan om weinig risico te lopen en een jaar aan geld apart te hebben staan. Daarvoor zullen wij (pittige) keuzes moeten maken en de komende 3 jaar gemiddeld € 1.250,- per maand apart moeten zetten. Anderen zouden misschien andere keuzes maken. Luxer leven, nóg soberder leven, 5 of 10 jaar uittrekken voor hun spaardoel of fuck-it-all-yolo morgen gewoon vertrekken en ‘het wel zien’. Schrijven jullie weer mee? Uiteindelijke spaargeld €35.000,-.

Tot slot het locatieonafhankelijk werken. Qua succesfactor is dit waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel. Als de camper stuk gaat kun je altijd een nieuwe camper kopen. Als het spaargeld op is, kun je altijd kijken of je weer iets kunt bijsparen. Maar om dat te doen zul je toch echt inkomsten nodig hebben. Heel kort door de bocht: dat is voor ons een uitdaging. Niet omdat we geen werk hebben, integendeel. We verdienen redelijk bovenmodaal en zijn absoluut niet zielig. Wat voornamelijk een probleem vormt is dat het werk dat wij uitvoeren absoluut niet locatieonafhankelijk is. Zelf ben ik jarenlang leidinggevende geweest en dat is nou eenmaal een rol die wat lastig uit te voeren is als mensen je nooit zien en je op een slordige paar duizend kilometer afstand zit. Ergo, carrièreswitch. Een switch kost per definitie geld. De kans dat je direct voor 40 uur onder de pannen bent in een nieuwe sector is niet zo heel groot. Het duurt even voordat je klanten krijgt.

Lees ook: Digital Nomad worden. Wat is het en hoe word je er een?

Ik heb dan ook heel bewust de keuze gemaakt om in mijn toekomst te investeren, door mijn oorspronkelijke baan op te zeggen en me te richten op een baan als freelance copywriter en content specialist. We weten dat dit ons geld gaat kosten, maar blijven ‘plakken’ in wat ik hiervoor deed zou ons maand na maand geen stap dichterbij het einddoel brengen. Financieel gezien wellicht wel, maar qua het locatieonafhankelijk werken absoluut niet. Aangezien ik straks als Nomad in Polen of Zweden of Portugal of where-the-hell-I-might-be toch moet zorgen voor voldoende inkomsten elke maand om geen roofbouw op ons spaargeld te hoeven plegen, is het zaak om daar nu al stappen in te ondernemen. Het slechte nieuws: ik verdien een stuk minder dan met wat ik hiervoor deed. Het goede nieuws: dit is én leuker om te doen én ik ben daardoor begonnen met het uitschrijven van deze artikelen, die anderen hopelijk weer inspireren om hetzelfde te doen.

het locatieonafhankelijk werken. Qua succesfactor is dit waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel.

Werk je eigen droom uit!

Ik daag je uit om voor jezelf ook een ‘Vision Board’ te maken. Schrijf op wat jouw einddoel is en breek dat eens op in kleinere deeldoelen. Kijk vervolgens kritisch waar je vandaag de dag staat en bedenk wat er voor nodig zou zijn om alle deeldoelen te behalen. Maak voor jezelf een eerlijke planning (niet te moeilijk, niet te truttig) van je taken en ga ermee aan de slag. Vandaag nog. Geloof me, het voelt enorm goed als je écht gaat bijdragen aan je dromen. Zodat het geen dromen blijven, maar straks – vroeg of laat – je echte nieuwe leven is.

DISCLAIMER: Dit artikel over Digital Nomad worden bevat mogelijk gesponsorde links. Wanneer je via deze links een product bestelt, is het mogelijk dat ik daar een kleine commissie over ontvang. Geen zorgen, het kost jou geen cent extra en je helpt mij in het onderhoud van deze website! Alvast bedankt!

10 COMMENTS

  1. Duidelijk verhaal en zeker een leuke en spannende stap! Ook al zou ik graag een jaartje of zo op reis gaan denk ik dat het werk als digital nomad op de lange termijn niets voor mij zou zijn omdat ik er te veel van hou om in een team te werken. Maar mocht ik me ooit bedenken ben ik ook meer een type die eerst alles op papier (of het liefst in Excel!) moet zetten 🙂

  2. Wat een prachtig avontuur gaan jullie tegemoet! Heel veel succes met het behalen van de doelen, maar ik wens jullie ook heel veel voorpret tijdens het regelen. Je schrijft leuk en als je jullie avontuur met net zoveel humor als realiteitszin in gaat, dan wordt het vast een succes! Zeker de moeite waard om te volgen.

  3. Handig inderdaad als geld heb, misschien maakt het niet gelukkig maar als geld heb, kan je makkelijk te gebruiken voor reizen enzo. Heel veel succes met alles

  4. Ik ben overtuigd dat een goede voorbereiding van essentieel belang is. En het maakt niet uit of geld wel of niet gelukkig maakt maar het is wel MEGA handig om te hebben om je dromen te verwezenlijken. Succes!!

  5. […] Digital Nomad worden doe je niet zomaar. Laat ik mijn levensverhaal beginnen door een stukje terug in de tijd te gaan. Een stukje? Laten we zeggen een jaar of 25. Dat is voor de meesten een heel leven, voor mij zo’n tweederde. Ik ben inmiddels zo’n beetje op het kantelpunt gekomen waarop er meer mensen op deze aardkloot jonger zijn dan dat ik ben, dan ouder. Dit totaal random en oninteressante weetje terzijde, we maken dus even een sprong van 25 jaar terug in de tijd. Ik was elf jaar oud, het jaar was 1994. Toen ik elf jaar oud was kenmerkte mijn leven zich door veel buiten spelen, vaak janken omdat ik weer eens een teennagel eraf had liggen na een weinig doordachte stunt, beetje voetballen met leeftijdsgenoten op “het pleintje” en weinig tijd aan school spenderen. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here