Kinderen en Digital Nomads

Allereerst mijn oprechte deelneming. Het lijkt mij verschrikkelijk om kinderen te hebben. Ik kan vanuit het diepste in mijn ziel zeggen dat ik bewust de keuze heb gemaakt om geen kinderen te krijgen/hebben/nemen, maar kan me tegelijkertijd best indenken dat niet iedereen dezelfde keuze heeft gemaakt. Juist omdat deze site een bron van inspiratie moet vormen voor 35-plussers die op zoek zijn naar informatie die niet snel elders te vinden is, stip ik het gevoelige puntje even aan. Kinderen.. Je kunt niet met en je kunt niet zonder. Toch? Mocht je tot de selecte doelgroep behoren die dolgelukkig is met hun kid(s), sla dan de volgende alinea even over. Kinderen en Digital Nomads… Het is een wereld apart!

Kinderen… wat heb je eraan?

Kinderen… Het is een beetje als het hebben van een goudvis, maar dan moet je de kom vaker schoonmaken. Zelf ben ik meer een dierenliefhebber, die praten namelijk niet. De elementaire discussie of en waarom iemand kiest voor kinderen laat ik graag aan mij voorbij gaan en ik richt me liever op de context van het hebben (of houden) van kinderen terwijl jij als kersverse Digital Nomad op pad bent. Onnodig te zeggen dat het enorm helpt als het schepsel in kwestie al enkele jaren het levenslicht heeft gezien en dat het – om voor de hand liggende redenen – sterk af te raden is om met een te jong kind (0-2 jaar) de wereld te gaan verkennen op een manier die een vrij permanent karakter kent. Het reizen met kinderen vergt sowieso enorm veel geduld en uithoudingsvermogen en schreeuwt om een aantal praktische Life Hacks voor onderweg. “PPAAAAPPPPAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, ZIJN WE ER AL BIJNNNAAAAA?!?!” is natuurlijk leuk voor als je een keertje onderweg bent naar het strand of dierentuin, maar na de zeshonderdnegentigste keer in diezelfde maand sta je waarschijnlijk op het punt om je levensverzekering te effectueren. Hierbij dan alvast een zowel praktische als gratis go-to-list waarin je leert om als kersverse Digital Nomad om te gaan met kinderen. Zit je er klaar voor? Hier gaan we.

  • Stap 1: Sluit oren en ogen.
  • Stap 2: Blijf diep in- en uitademen
  • Stap 3: Tel tot 20.
  • Stap 4: Doe je ogen open.

Zijn je kinderen nog binnen een straal van tien meter? Herhaal dan stappen 1 tot en met 4.

Kinderen… wat vinden ZIJ belangrijk?

Nu je alle benodigde ins & outs kent om vanuit crisismanagement om te gaan met je kinderen, is het tijd voor wat informatie waar je écht iets aan hebt. Het gaat even niet langer meer om wat jij als ouder belangrijk vindt, het gaat om een stukje gezamenlijk belang. Want geloof me, dat is er wel degelijk! Natuurlijk staat het reizen hoog op het verlanglijstje van de meeste kinderen. Waarom? Ouders zijn een stuk minder irritant en chagrijnig op vakantie. Kinderen tussen de 5 en 10 jaar geven in onderzoeken aan voornamelijk behoefte te hebben aan een gaaf zwembad en zoveel mogelijk ijs eten. Zorg er dus voor dat die camper-vriezer tot het plafond vol zit.

Kinderen tussen de 10 en 16 zijn al een stuk socialer ingesteld en geven aan dat een fatsoenlijk werkende WiFi-verbinding van absoluut levensbelang is om tijdens een vakantie of reis de tent niet af te breken. Dat komt natuurlijk goed uit, want hetzelfde geldt voor jou als Digital Nomad ook! Zo kun je tenminste centjes verdienen! Zonder een beetje lekker internet zal het enthousiasme ver te zoeken zijn. Daarnaast vinden vrijwel alle kinderen het enorm belangrijk om mooie foto’s van het landschap (al dan niet als selfie) te kunnen maken, zodat deze (opnieuw, via Social Media) gedeeld kunnen worden. Oh, en een beetje laat ontbijten is toch ook wel een must. Er moet natuurlijk wel uitgeslapen kunnen worden.

Het klinkt natuurlijk oppervlakkig, maar onthou dat een rondreis minstens net zo’n impact heeft op het leven van je kinderen als op dat van jezelf. Sterker nog, zij ondergaan het geheel eerder dan dat zij een bewuste keus maken om op reis te gaan. Dus: “A little patience goes a long way!”

Kinderen zijn leuk als zij het leuk hebben

Kinderen… waar mogen ze allemaal naar binnen?

Denk vooral ook even aan een geldig paspoort en een visum voor je kinderen. Feitelijk geldt hiervoor: wat er voor jou nodig is, is voor je kinderen ook nodig. Hou er rekening mee dat wanneer je een visum wilt aanvragen een paspoort vaak nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Om het je makkelijk te maken heb ik hieronder even de visumvoorwaarden en landen opgesomd (op alfabetische volgorde):

Altijd een visum nodig:Australië, Bolivia, Cambodja, Canada, China, Cuba, Dominicaanse Republiek, Egypte, India, Indonesië, Iran, Jordanië, Kaapverdische eilanden, Kenia, Laos, Madagaskar, Maldiven, Mongolië, Mozambique, Myanmar, Oeganda, Oezbekistan, Oman, Qatar, Rusland, Rwanda, Seychellen, Sri Lanka, Suriname, Tanzania, Thailand, Tibet, Turkije, Verenigde Staten van Amerika, Vietnam en Zimbabwe.

Visum nodig bij een verblijf langer dan 90 dagen:Albanië, Argentinië, Bahama’s, Bosnië-Herzegovina, Botswana, Bulgarije, Chili, Ecuador, Filippijnen, Guatemala, Hong Kong, Israël, Jamaica, Japan, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Maleisië, Marokko, Mauritius, Monaco, Nieuw-Zeeland, Trinidad en Tobago, Tunesië, Zuid Korea en Zwitserland.

Visum nodig bij verblijf van langer dan 180 dagen:Mexico, Montenegro, Namibië, Nicaragua, Panama, Paraguay, Servië, Singapore, Swaziland, Taiwan en Zuid-Afrika.

Uitzonderingen

  • Belize: Visum nodig bij verblijf langer dan 30 dagen.
  • Gambia: Visum nodig bij verblijf langer dan 30 dagen.
  • Lesotho: Visum nodig bij een verblijf van langer dan 14 dagen.
  • Nepal: Je krijgt een visum bij aankomst voor een verblijf van maximaal 90 dagen.
  • Zambia: Je krijgt een visum bij aankomst voor een verblijf van maximaal 90 dagen.
  • Brazilië: Geen visum nodig tot een verblijf van maximaal 90 dagen, verspreid over maximaal 180 dagen.

Kinderen… en hun leerplicht

Ga je op reis met leerplichtige (5 tot 16 jaar) kinderen? Dan krijg je te maken met de leerplichtambtenaar. Leerplicht in Nederland is niet zo maar een leerplicht, eigenlijk staat de Nederlandse leerplicht ook nog eens voor schoolplicht. Met andere woorden: het volstaat niet om je kind een paar sommetjes te laten maken als hij op het strand zit. Je kind moet daadwerkelijk aanwezig zijn in een erkende school. Daarmee is de Nederlandse wet, samen met die van Duitsland en Griekenland, één van de strengste wetten wanneer het gaat om kinderen en hun leerplicht. Landen als Denemarken en Frankrijk zijn hier veel soepeler in en zullen ouders toestaan om lange reizen te maken met leerplichtige kinderen, zo lang er goed onderwijs geborgd is.

Betekent dit dan dat je simpelweg niet op reis kunt met leerplichtige kinderen? Nee. Niet per definitie. Maar het is wel kolere-lastig. Natuurlijk kun je overgaan tot drastische maatregelen, zoals je kind inschrijven op een buitenlandse school. Dit is vooral afhankelijk van hoe mobiel je denkt te zijn als Digital Nomad. Commiteer je je aan een jaartje Bali? Fine, dan kun je je kind daar prima een jaar stallen. Maar ben je van plan elke paar weken weer je boeltje in te pakken en te vertrekken, dan is dit geen praktische oplossing.

Uitschrijven uit het GBA?

Nog dramatischer is om je met je hele gezin uit te schrijven uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Met het uitschrijven van jezelf en je kinderen vervalt ook hun leerplicht, maar zijn ze – net als jijzelf – ook niet meer ingeschreven in Nederland. Dat hoeft niet onoverkomelijk te zijn, maar vraagt wel de nodige voorzichtigheid en afweging. Natuurlijk is er van alles op- en aan te merken aan ons kikkerlandje, maar een klein beetje comfort zone en een vangnet is natuurlijk nooit weg in een ‘worst case scenario’.

En wat wellicht ook nog een optie is, is om je kind in te schrijven bij De Wereldschool. De Wereldschool is erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is daardoor een officiële school. Zij geven les aan zo’n duizend leerlingen per jaar in meer dan 100 landen. Deze kinderen blijven middels het pakket Basisonderwijs op afstand op de hoogte van de Nederlandse taal en leren ondertussen (op reis) hun normale onderwijs en maken in de tussentijd ook alle toetsen die ze anders op hun Nederlandse school hadden gemaakt. Ook een CITO-toets valt hieronder. En is je kind al wat ouder? De Wereldschool biedt ook een volledig pakket aan voor Voortgezet onderwijs op afstand.

Tip: Als je alle ins- en outs wilt weten over de Nederlandse wetgeving omtrent de leerplicht van kinderen en Digital Nomads, kijk dan eens op de site van de Rijksoverheid of bel ze op 1400.

Lees ook: Mijn leven voordat ik Digital Nomad wilde worden

Kinderen… wat neem je allemaal mee?

Het geniet de voorkeur om je kinderen tijdens je reizen in leven te houden (heb ik van horen zeggen). Dan zijn er natuurlijk een aantal dingen belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de juiste vaccinaties en medicatie. Hou hierbij niet alleen rekening met je eindbestemming(en), maar ook met de landen die je doorkruist! Ook een beetje praktische EHBO-voorbereiding kan geen kwaad. Een praktisch boek hiervoor is de Vakantie EHBO gids. Verder is het afhankelijk van de locatie die je uitzoekt zaak dat je de juiste kleren inpakt. Zorg ervoor dat je in ieder geval wat lange en korte broeken, voldoende sokken, onderbroeken, handdoeken en een pyjama voor je kinderen inpakt. Ook stevige bergschoenen of sandalen (afhankelijk van koude of warme bestemming) mogen niet ontbreken in de koffer. Kinderen en Digital Nomads hebben het samen koud of samen warm!

Warme bestemming: dunne lange broek of jurkje met legging, korte broeken, shirts met lange en korte mouwen, vestje, zwemkleding, slippers.

Koude bestemming: lange broeken, jurkje met legging, shirts met lange en korte mouwen, fleecevest, jas, trui, dichte schoenen, wintersportbroek, handschoenen, muts en sjaal.

Met dit aan kleding in je koffers zou je er in ieder geval voor de eerstkomende tijd geen omkijken naar moeten hebben. Dan is het nog belangrijk om te denken aan dingen als een tablet, headset, laptop, een knuffel, batterijen, zonnebrandcrème, zonnebril, spelletjes, kleur- of puzzelboeken.

Meer inspiratie nodig?

Natuurlijk ben ik als kindloos wezen niet de autoriteit op het gebied van kinderen op reis en kan ik mij zo maar voorstellen dat je liever eens in contact komt met wat ervaringsdeskundigen! Een aantal blogs over kinderen en Digital Nomads die ik hiervoor kan aanraden zijn die van Reis met Kinderen, Gezin op Reis en Kids op Reis.

DISCLAIMER: Dit artikel over Kinderen en Digital Nomads bevat mogelijk gesponsorde links. Wanneer je via deze links een product bestelt, is het mogelijk dat ik daar een kleine commissie over ontvang. Geen zorgen, het kost jou geen cent extra en je helpt mij in het onderhoud van deze website! Alvast bedankt!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here