klanten krijgen

Eindelijk de knoop doorgehakt. En dan?

Het is natuurlijk niet zomaar iets. Heb je eindelijk de knoop doorgehakt om als zelfstandige aan de slag te gaan, moet je nog klanten gaan zoeken ook! Je zou zeggen dat het veel makkelijker is als klanten jou proberen te zoeken, maar de pest daarvan is dat 9 van de 10 keer dat een zelfstandige begint de grote wereld geen flauw idee heeft dat je uberhaupt bestaat met je bedrijf. Ergo, wat is ervoor nodig om als een Digital Nomad klanten te krijgen? Mijn eerste stap in dit proces was om wat ogenschijnlijk eenvoudige vragen aan mijzelf te stellen. Stel ze ook jezelf eens!

Waarom besta je überhaupt?

Dit klinkt een stuk gemener dan dat het bedoeld is. Of nou ja, misschien staat het precies zo gemeen als dat het bedoeld is. Herken je die avonden waarop je totaal gesloopt op je afgeragde IKEA-bank naar Boer-zoekt-alweer-een-vrouw, kortom “de televisie” zit te kijken? Je neemt al ruim een uur niet meer bewust op wat er op televisie is, maar het maakt niet uit. Fuck it, je hebt een vrije avond. Opeens rinkelt de telefoon. Je kijkt links van je en je ziet je vrouw/man/vriend/vriendin/partner links van je zitten met eenzelfde “hier-woont-niemand-blik” in de ogen. Die belt je dus niet. Met een zachte grom neem je de telefoon op. “JAA HALLOOOOOOO MET TINIE VAN DE POSTCODELOTERIJJJJ!!” Afhankelijk van in wat voor goede bui je de rest van de dag bent geweest varieert je reactie ergens in het spectrum tussen “Bedankt voor de moeite mevrouw, maar ik heb geen interesse en ik wens u een adembenemend mooie avond toe” en “Val dood, trut.” Niets is zo tenenkrommend irritant als telemarketing en ZEKER niet wanneer je er niet om hebt gevraagd.

Dat brengt me weer terug bij mijn vraag. Waarom besta je überhaupt? Wat heb jij bedacht als product of als dienst en waarom zou iemand daar in vredesnaam op zitten te wachten? Het is vrij simpel. Heb je geen fatsoenlijk antwoord op deze vraag? Dan is de kans relatief groot dat je net zo goed kunt stoppen. Je wilt namelijk dat jouw product/dienst/bedrijf iets toevoegt. Dat je óf betekenisvol werk doet, óf een bepaalde waarde kunt toevoegen aan iemands leven, een andere onderneming, een product, noem het maar op. De sleutel van het krijgen van nieuwe klanten – of klanten in het algemeen – is dat hetgeen jij brengt voor hun hét verschil gaat maken. Dat jij het antwoord op hun vraag bent. Het uitroepteken op hun vraagteken, etcetera.

Stel jezelf dus de vraag waarom zouden klanten klant bij JOU willen worden. En niet bij je concurrent(en)? Zodra je die vraag beantwoord hebt kunt je écht aan de slag met je marketingstrategie.

Ik schrijf dus graag teksten. Ik leef graag in de illusie dat mensen hetgeen ik schrijven kunnen waarderen en vinden dat ik een insteek hanteer die net even wat anders is dan andere mensen, die ook schrijven. Vanuit die gedachte denk ik dat ik wellicht een aardige kans maak om het te gaan redden wanneer ik besluit om straks volledig afhankelijk te leven van mijn inkomsten als schrijver, los van of ik dat in Nederland doe, of als Digital Nomad in ‘God-knows-where’.

Klanten die jou willen krijgen

Het is natuurlijk de natte droom van elke startende ondernemer. Je begint een bedrijf. Hebt een leuk bedrijfsplan opgesteld. Na een korte opstartperiode van een week ben je wel zo’n beetje klaar om te beginnen en binnen een dag staat de telefoon roodgloeiend. Nederland (en misschien wel Europa) reageert lyyyyyyyrisch op jouw product! Je haalt de kranten, het nieuws, het journaal! Je wordt gevraagd voor interviews, om te spreken op verschillende seminars en al gauw kom je zelf niet meer toe aan het werk omdat je zoveel klanten hebt die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt, dat je van gekkigheid niet meer weet hoe je je producten nog sneller en in grotere getalen geproduceerd krijgt. Yes, de natte droom!

In de praktijk verwacht ik dat ik me het schompes aan het werken ben voor een jaar, voordat iemand me überhaupt eens een keer per ongeluk tegenkomt op Google. En dat is als je jezelf dus echt de ‘kolere’ hebt gewerkt. Met kolere bedoel ik niet twee flutblogjes in een jaar tijd, maar waarin je constructief bezig bent met het onderhouden en uitbreiden van je website. Waarin ik (hopelijk) laat zien dat ik daadwerkelijk waarde weet toe te voegen aan iemand zijn zoektocht naar informatie. Waarmee je een stuk autoriteit binnen je vakgebied of branche jezelf weet toe te eigenen. Dan – en alleen dan – loop je kans om gespot te worden. En als dat eenmaal een feit is, zul je merken dat meer en meer mensen bij je terecht zullen komen en dat je vanuit daar een exponentiële groei kunt verwachten. Maar dit kost tijd. Dit kost energie. Dit kost geld.

Als je daadwerkelijk van plan bent om zelf niet actief naar klanten op zoek te gaan, maar dat je een situatie wilt creëren waarin klanten jou willen vinden, dan is dat wellicht niet de beste optie wanneer je vanaf de eerste dag direct volledig afhankelijk bent van de inkomsten uit dit ‘kanaal’. Sterker nog, tenzij je voldoende spaarcentjes hebt is de kans dat je tegen de kerstdagen onder een brug woont vrij realistisch. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel. Over het algemeen zijn dit specialisten in hun vakgebied die zichzelf laten inhuren door bedrijven waar ze reeds voor werken en op die manier direct verzekerd zijn van bepaalde inkomsten. Deze kwaliteit is niet eenieder gegeven (mij in ieder geval niet), dus vandaar dat ik me in deze blog even richt op de wat minder fortuinlijke ZZP-ers onder ons. Het kan overigens totaal geen kwaad om flink te investeren in een website die ervoor zorgt dat jij op termijn ook gevonden gaat worden door klanten, dat vergemakkelijkt je zoektocht enorm. Wees alleen eerlijk en realistisch naar jezelf toe, dit gaat niet over één nacht ijs.

Jij die klanten wil krijgen

En wat is nou een wat directere manier van klanten krijgen? Als je zelf wat meer in de actie-modus wilt gaan en aan Nederland (of daarbuiten) wilt laten zien wat jij allemaal kunt of wat jouw product allemaal heeft, dan kan het geen enkele kwaad om zichtbaar te worden. Stap dus naar buiten toe. Neem contact op. Bouw een netwerk en kijk in welke mate je iets voor iemand kunt betekenen. Ook hierbij komt de vraag “Waarom besta je überhaupt?” weer terug. Laat ik het even illustreren met een voorbeeld. Je hebt iets bedacht. Een dienst. Jij hebt een manier verzonnen om grote organisaties veel kosten te kunnen besparen omdat je een manier hebt gevonden om fruit van één dag oud bij hun op de werkvloer tegen een vrij geringe vergoeding te kunnen laten bezorgen. Hiermee zorg je niet alleen voor een gezond bedrijf binnen de grote ondernemingen, je draagt ook nog eens maatschappelijk bij richting de ‘No Waste-beweging’ en voorkomt daarmee dat al dat fruit (wat nog prima is in kwaliteit) wordt weggedonderd omdat het in de weg ligt van nieuw fruit wat alweer in de schappen komt.

Lees ook: Online geld verdienen als Digital Nomad

Je hebt het concept. En nu?

Mooi bedacht hè? Nou en of! Met dat concept is het dus zaak dat je ervoor zorgt dat die grote bedrijven er achter komen dat ze momenteel veel teveel geld betalen. Misschien dat ze daardoor zelfs wel de keuze maken om hun personeel helemaal niet van fruit te voorzien. Dat is natuurlijk zonde! Wat doe je op zo’n moment? Je kijkt eens of je in je netwerk wat mensen kunt vinden die voor grote bedrijven werken en kijkt eens of je via die weg achter wat contactpersonen kunt komen van mensen die beslissingsbevoegd zijn en die oren hebben naar een kostenbesparing. Tip van de dag: Elke grote commerciële organisatie kan niet wachten om op welke as dan ook maar kosten te besparen.


Naast één-op-één contact kun je ook eens kijken naar bepaalde branches en via brancheverenigingen je reclame verspreiden. Of ga eens naar events, beurzen, netwerkborrels om met grote multinationals in contact te komen. Lever je dienst bijvoorbeeld eens tegen een gereduceerd tarief aan een maatschappelijk project in ruil voor wat reclametijd of een vermelding hier of daar. Zie het opbouwen van relaties als een investering in je eigen toekomst. Mocht dit overigens iets zijn waar je absoluut niet op zit te wachten, zijn er op hun beurt weer voldoende ZZP-ers die als account manager of sales professional deze taken voor je kunnen en willen uitvoeren. Zo kun jij je weer lekker richten op het doorontwikkelen van je product of dienst. Sterker nog, dit zou ook iets zijn waar ik je bijvoorbeeld weer enorm goed mee kan helpen, met mijn kennis van sales en marketing binnen een grote multinational.

The bottom line

Waar het feitelijk op neerkomt is dit: Zodra je begint met een totaal nieuw product, bedrijf of dienst (en zeker als de producten en diensten al door anderen geleverd kunnen worden), dan duurt het simpelweg even voordat je aanspraak maakt op zelfs maar het kleinste marktaandeel. En dat is prima. Het blijft immers gewoon werken. Het belangrijkste is om te geloven in jezelf, te geloven in je product en om niet bang te zijn om dingen te ervaren en aan te passen waar nodig. Je zult niet de eerste en niet de laatste zijn die na een jaar totaal iets anders aan het doen is dan waar hij op dag 1 mee begonnen is. Waarom? Omdat je continu geconfronteerd wordt met nieuwe indrukken, nieuwe inzichten, marktontwikkelingen, feedback van klanten en prospects, feedback van je vrienden en familie. Al die input zorgt ervoor dat je elke dag (of elke week) weer een beetje kunt bijschaven aan je bedrijf. Dat je dingen nét weer een beetje slimmer doet dan je directe concurrenten. En daarmee zul je – zeker op lange termijn – het verschil gaan maken. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar jij kunt het! Ook jij kunt klanten krijgen! Ik heb inmiddels mijn eerste klanten via mijn zelfverworven netwerk gevonden. En het voelt heerlijk!

DISCLAIMER: Dit artikel bevat mogelijk gesponsorde links. Wanneer je via deze links een product bestelt, is het mogelijk dat ik daar een kleine commissie over ontvang. Geen zorgen, het kost jou geen cent extra en je helpt mij in het onderhoud van deze website! Alvast bedankt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here