online geld verdienen

Online geld verdienen – een miljoen manieren

Waarschijnlijk verdien je op dit moment geld. En zou het ergens toch wel praktisch zijn als je dat straks ook nog doet. Al is het maar zodat je zelf niet verhongert na een weekje op reis. Laat ik beginnen met te vertellen dat ik gehoord heb dat het leven als Digital Nomad niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Je bent immers niet permanent op vakantie, ook al lijkt dat vaak wel zo als je de foto’s van allemaal Digital Nomads online ziet. Prachtige plaatjes van hipsters die liggend in een hangmat op hun Macbook aan het werk zijn. Probeer dat voor de grap maar eens uit. Binnen 5 minuten, hernia gegarandeerd. Maar het is simpelweg geen vakantie. Er moet gewerkt worden. Online geld verdienen! Brood op de plank! En het liefst ook nog een beetje beleg erop!

Gelukkig is het schijnbaar mogelijk om op reis ook voldoende geld te verdienen om ervoor te zorgen dat je dit leven vol kunt houden én ervoor kunt zorgen dat je regelmatig ook nog eens kunt verkassen naar een andere plek. In dit artikel neem ik je mee door begrippen als passieve en actieve inkomsten en verschillende manieren om beide te vergaren. Uiteindelijk is het doel natuurlijk om slapend rijk te worden, maar een beetje realiteitszin kan ook geen kwaad. Online geld verdienen is niet per definitie lastiger dan geld verdienen in het ‘normale leven’, maar vergt wellicht wel wat meer kennis van de digitale snelweg, marketing, content en dat soort begrippen. Geen zorgen, ik praat je er rustig doorheen. Het heeft voordat ik Digital Nomad werd ook even geduurd voordat ik er iets van snapte! En tot op de dag van vandaag leer ik nog vrolijk bij!

Online geld verdienen via passieve en actieve inkomsten

Het grootste verschil tussen passieve en actieve inkomsten is dat je voor passieve inkomsten vaak al iets hebt gedaan wat op een later moment rendeert en dat de vergoeding vanuit actieve inkomsten vaak veel sneller volgt. Lekker vaag hè? Misschien een praktijkvoorbeeldje van wat passieve inkomsten om een beetje beeld te geven? Een verkocht e-book, een verkochte online-cursus, dividend op je aandelen, rente op je spaarrekening, affiliate marketing (geen paniek, leg ik later uit) inkomsten, etc. Het zijn inkomsten waar je in principe niets (meer) voor hoeft te doen. De inkomsten zijn in afwisselende mate onzeker van aard en kunnen van maand tot maand sterk variëren. De ene maand verkoopt je e-book bijvoorbeeld twee keer, de maand erop vijftien keer.

Actieve inkomsten genereer je meestal vanuit het leveren van een dienst. Je schrijft een artikel voor een bedrijf. Maakt een website voor een organisatie. Je bent in loondienst. Je krijgt een uitkering. Het zijn inkomsten waar je in principe voldoet aan de behoefte van een klant, waar je vervolgens voor betaald wordt. Als je er niets voor doet, krijg je dus ook geen actieve inkomsten binnen.

Actieve inkomsten geven op korte termijn de meeste zekerheid. Passieve inkomsten zijn een leuke bonus en kunnen op lange termijn je actieve inkomsten vervangen. Het is absoluut de moeite waard om veel energie te stoppen in het creëren van passieve inkomsten. Hoe jonger je bent, hoe groter je uiteindelijke rendement is. Maar ook al ben je wat minder strak in het velletje, loont het alsnog om je te richten op de passieve inkomsten. Naarmate je passieve inkomsten stijgen, wordt de noodzaak (en de daaruit voortvloeiende stress) om maar actieve inkomsten te blijven genereren) steeds minder.

online geld verdienen

Verschillende manieren om passieve inkomsten te vergaren

Slapend rijk worden, dat is nog eens de ‘Fucking American Dream’, right? Nou, niet alleen de American dream! Zoals gezegd is de hele essentie van online geld verdienen en het genereren van passieve inkomsten dat je geld verdient aan iets dat je in het verleden hebt gemaakt, hebt opgenomen, hebt gedaan. Dat klinkt natuurlijk prachtig en eigenlijk is dat het ook. Denk even goed na waar jij allemaal verstand van hebt en in welke mate je daar anderen mee kunt helpen. Is daar een markt voor? Zijn mensen bereid om te betalen om van je te leren?

Laten we ervanuit gaan dat je jarenlang hebt gewerkt als consultant bij een IT-bedrijf. Je kunt zelf praktisch niets, maar hebt wel ontzettend veel kennis van hoe de markt in elkaar steekt, waar je op een zo goedkoop mogelijke manier de beste producten vandaan kunt halen. Welke hardware bij elkaar past, et cetera. Voor jou natuurlijk allemaal gesneden koek, maar voor de dagelijkse leek op het vakgebied waarschijnlijk hele waardevolle informatie.

Een E-book!

Je komt tot een briljante conclusie. Je gaat een E-book schrijven! Een E-book heeft namelijk als direct voordeel dat er geen logistieke kant aan zit, alles is digitaal! Je schrijft avonden achter elkaar aan je e-book en op een gegeven moment klop je je betere helft op de schouder en laat vol trots je afgeronde e-book zien! Behalve een schouder ophalen geen enkele reactie, maar boeiend. Fuck it! Je leeft de droom! Je hebt een e-book af! Upload hem op bol.com, Amazon.com of waar dan ook. En dan is het een kwestie van wachten! Naarmate je boek vaker en vaker gevonden wordt door mensen, zullen je verkopen stijgen. Wellicht wordt je boek wel opgepikt door een aantal websites die jou als autoriteit op het vakgebied beschouwen.

Elk begin is moeilijk

De eerste keer dat je je boek verkoopt is natuurlijk een hoogtepuntje. Met een glimlach cash je die paar euro en gaat weer verder waar je mee bezig was. 8 euro voor een paar avonden werk klinkt natuurlijk als een hongerloontje en dat is het ook. Het wordt echter interessanter wanneer je boek voor een tweede keer verkocht wordt. En voor een vijftigste keer. Een honderdste keer. Een duizendste keer. € 8.000,- voor een paar avondjes werken is natuurlijk niet verkeerd. En het grootste voordeel is: het stopt simpelweg nooit! Hou er natuurlijk wel rekening mee dat het even kan duren voordat je je eerste boeken verkoopt. Je succes is van vele factoren afhankelijk. Hoe groot is je doelgroep? Hoe makkelijk wordt je boek gevonden? En hoe relevant is de inhoud? Wat kost het? En nog talloze vragen waar het antwoord cruciaal is voor hoe succesvol jouw passieve inkomsten worden opgetuigd.

Maar je kunt natuurlijk ook andere dingen maken, die niet op een e-book lijken. Overweeg eens een online cursus te maken. Of verdiep je in affiliated marketing. In het kort promoot je daarmee via jouw website de producten van anderen en krijg je een klein deel van de verkoopprijs als vergoeding overgemaakt. Andere vormen zijn het opzetten van een website waar de inhoud een bepaalde abonnementsvorm vereist, het maken van stockfoto’s, het verhuren van een huis op AirBnB of door gesponsord te worden als social media influencer. Mocht je bij de laatste term nou geen flauw benul hebben waar ik het over heb, google het even of sla hem snel over.

Verschillende manieren om actieve inkomsten te vergaren

Als je het tot dit punt hebt gered dan kan ik je gerust stellen. Vanaf hier lijkt het allemaal wat makkelijker te worden. Het hele concept van actieve inkomsten is namelijk gelijk aan wat je (waarschijnlijk) je hele doodvermoeiende volwassen leven hebt gedaan. Je werkt. Of je nou advocaat bent, leidinggevende bent, schrijver bent, bejaarden verzorgt in het tehuis of dat je in de supermarkt langzaamaan uit gefaseerd wordt door een geautomatiseerde bliep, het is allemaal een vorm van actieve inkomsten. Het hele concept blijft hetzelfde, alleen de locatie verandert. Je kunt natuurlijk ook best in een tehuis in Griekenland mensen gaan wassen, maar dat is niet bijzonder praktisch. Je moet namelijk weer op zoek naar een tehuis dat op jouw washandje zit te wachten, je spreekt de taal amper, er zijn honderdduizend belemmeringen te verzinnen en als je daarna door wilt karren naar Bali dan begint alle ellende opnieuw. Zelf heb ik ervoor gekozen om als actieve inkomsten met name freelance copyrightwerkzaamheden (schrijven ja) uit te voeren en om me als loonslaaf te verhuren aan wie dan ook maar een mooi stukje tekst wenst.

De laptop

De enige constante factor in het leven van praktisch bijna elke Digital Nomad is de laptop. Met name de Macbook Pro’s zijn erg in trek bij de hipsters, maar ook als je wat minder met MacOS hebt kun je met de gemiddelde Windows-laptop prima uit de voeten. Je eigen laptop is jouw verbindende factor tussen jouzelf, je vrienden, familie, bedrijven en potentiële klanten en opdrachten. Maar ook producten, verzekeringen, tickets en dergelijke bestel je tegenwoordig allemaal online vanuit je camper of je hangmat. Een bestaan als Digital Nomad zonder laptop is simpelweg ondenkbaar. Een leven zonder Wifi hotspots trouwens ook. Aangezien je nieuwe carrière zich dus ‘beperkt’ tot hetgeen je op een laptop kunt doen, lijkt het misschien alsof je kansen om online geld te verdienen enorm slinken, maar eigenlijk is het tegendeel waar. Voor zover ik begrepen heb, valt het dus eigenlijk allemaal best wel mee!

De enige constante factor in het leven van praktisch bijna elke Digital Nomad is de laptop.

Omdat je via het internet ineens de hele wereld kunt bereiken en kunt bedienen, kun je dus op dezelfde dag voor zowel een bedrijf in Singapore als een bedrijf in New York werken. Pleeg je tijdens je lunchpauze nog even kort een Skype-call naar Parijs en maakt het dus ineens niets meer uit dat je normaal gesproken vier dagen reistijd zou hebben om overal terecht te komen. Het helpt natuurlijk als je een beetje Engels kunt of wellicht beschik je zelfs wel over andere vreemde talen in je arsenaal. Zoals gezegd, de meeste ‘baantjes’ als Digital Nomad hebben te maken met óf iets wat Online gebeurt óf met iets wat Online opgeleverd kan worden. Waar je dan aan moet denken? Hou je vast.

Je kunt…

 • Webshop/Dropshop beginnen
 • Een eigen blog beginnen
 • Vloggen en video’s maken
 • Ghostwriter worden
 • Correctiewerkzaamheden uitvoeren
 • Websites maken of optimaliseren
 • Artikelen (her)schrijven
 • Online casino (pokeren)
 • Vertaalwerkzaamheden uitvoeren
 • Social media management plan opzetten
 • Handelen in Cryptocurrency
 • Boekhouding doen
 • Online consultant worden
 • Virtual Assistant worden
 • Event planning doen
 • Klantenservice-werk uitvoeren
 • Nog miljoenen soortgelijke functies

Natuurlijk is er nog veel meer te verzinnen wat niet in dit rijtje staat. Schrijf er voor jezelf gewoon eens een paar op en kijk waar JIJ enthousiast van wordt. Dat is namelijk hetgeen wat aanstekelijk werkt en wat verkoopt. Niet omdat het ergens in een blog geopperd wordt dat je dat moet gaan doen, maar omdat je het zelf wilt! En lees anders eens de beste 5 Digital Nomad banen eens door om direct aan de slag te gaan!

Online geld verdienen… Een miljoen opties. En wat nu?

Het belangrijkste is volgens mij dat je iets gaat doen wat je leuk vindt. Er staat niets tussen wat een dermate grote drempel is dat je dat niet kunt aanleren of qua kennis kunt omscholen om dat te gaan doen. Misschien kost het je een paar maanden. Misschien leer je het gedurende de weg wel. Kijk of je met je actieve inkomsten ook direct kunt investeren in je passieve inkomsten. Schrijf je bijvoorbeeld artikelen? Bundel dat dan eens in een e-book. Heb je een interessante consultant-job achter de rug? Geef dan eens een paar praktische tips in een gesponsorde vlog. Heb je praktijkervaring opgedaan in verschillende coaching sessies? Zet dan eens een videotraining in elkaar.

Zo heb je niet alleen de voordelen van je actieve inkomsten, maar laat je die ook doorwerken naar een eindproduct wat je kunt verkopen of kunt inzetten om daarmee op korte of lange termijn passieve inkomsten te genereren. Afhankelijk van wat je wilt gaan doen zijn er duizenden cursussen, e-books, tips, blogs, pagina’s met uitleg, opleidingen en wat je ook maar kunt verzinnen om je switch naar iets nieuws of anders succesvol te maken. Zelf schrijf ik graag, dus ben ik gaan schrijven. Het heeft geen hol te maken met wat ik de rest van mijn leven heb gedaan, maar dat maakt helemaal niets uit wanneer je eenmaal de switch maakt. Blijkbaar.

Lees ook: Kinderen en Digital Nomads. Help..!

Wees eerlijk

Wees vooral eerlijk naar jezelf. Geef jezelf de tijd om succesvol te worden. Je kunt niet in één dag een switch maken naar een totaal ander vakgebied vanuit een verwachting dat je vanaf de eerste dag over dezelfde kennis en vaardigheden bezig als dat je concurrenten hebben die al jaaaaaaaaaren bezig zijn. Gelukkig hoeft dat ook niet, want jij bent jij en jij hebt het in je om op je eigen manier een draai te geven aan hetgeen je aan de wereld wilt verkondigen. Maar ook dat heeft tijd nodig. Het spreekwoordelijke zaadje wat je plant zal moeten gaan groeien, totdat je je boom hebt die sterk genoeg is om als fundament voor je boomhut te kunnen fungeren.

Zorg er dus voor dat je niet opgeeft, ook niet als het al even tegen zit. Of dat je al 9 maanden aan het schrijven bent en nog steeds niemand je website heeft bezocht. De aanhouder wint, ook in jouw geval. Ga ervoor! Ik ga er namelijk ook voor!

Wees vooral eerlijk naar jezelf.

DISCLAIMER: Dit artikel bevat mogelijk gesponsorde links. Wanneer je via deze links een product bestelt, is het mogelijk dat ik daar een kleine commissie over ontvang. Geen zorgen, het kost jou geen cent extra en je helpt mij in het onderhoud van deze website! Alvast bedankt!

11 COMMENTS

 1. Dat is mijn droom, maar dan met een thuis en vaak op vakantie. Net de switch gemaakt, eigen website, blog, veel schrijven. Heerlijk. Mocht je nog een steengoede cursus over tekst schrijven, content weten, houd ik me aanbevolen.

 2. Wat een heerlijk artikel! Lekker overzichtelijk en iets waarmee ik wat kan. Na m’n studie willen m’n vriend en ik mogelijk gaan reizen (Ik ben fotograaf dus kan m’n werk inprincipe overal doen) maar vindt dit artikel echt goede inzichten geven! Ik sla hem op zodat ik er even over kan brainstormen ????

 3. Nou! Ik vind het soms wel echt heel lastig om niet op te geven, ik hoop zo dat ik ook een keer door breek met mijn blog haha

 4. Heldere uitleg! Ik kende het wel al, want ik ben zelf bezig ook mijn online imperium uit te bouwen. Ga nou niet meteen digital nomad worden, want ik heb 2 katten die ik niet graag achterlaat. Maar vaker op reis gaan en werken van waaruit ik maar wil… De droom!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here