Sparen als digital nomad

Wanneer je plannen hebt om op reis te gaan, een camper te kopen, spaargeld op te bouwen of misschien wel alles tegelijkertijd, dan zijn er van oudsher twee opties. Je knalt het op de bank of je stopt het in een oude sok. Alhoewel beide opties zowel voor- als nadelen hebben, zijn er anno 2019 nog wel wat meer opties. Afhankelijk van je eigen risicoprofiel kun je zelf kiezen wat voor strategie je volgt om van 1 euro maar liefst 2 euro te maken. Hoe ga je sparen als Digital Nomad?

In dit blog neem ik je graag mee in mijn eigen keuzes en overwegingen die reflecteren hoe ik het aanpak.

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg en toelichting op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je wilt investeren of sparen ligt bij jou en bij jou alleen. Ik ben geen financieel adviseur.

Zo, dat klinkt serieus hè?! Dat is het natuurlijk ook wel. Geld is en blijft een belangrijk ding en de term “van geld word je niet gelukkig…”, gaat alleen maar op als je toch een beetje geld hebt. Geen geld betekent namelijk ook niet per definitie dat je wel gelukkig bent. En heb je dan wel een keer de mogelijkheid om wat centen opzij te zetten? Van harte gefeliciteerd! Ik neem je even mee in een paar verschillende opties. Maar eerst vertel ik je even waarom ik überhaupt wil of moet gaan sparen!

Waarom ik geld nodig heb

Voor de mensen die mijn artikel over het plannen van mijn toekomst als Digital Nomad hebben gemist: ik heb geld nodig. Natuurlijk heb ik geld nodig om mijzelf en mijn betere kwart in leven te houden, maar daarnaast zou het onze transitie enorm ten goede komen als we er ook voor kunnen zorgen dat we vervoer krijgen én wat spaargeld hebben liggen voor een crisissituatie of een ‘worst case scenario’.

Voor nu hebben we een eerste indicatie gemaakt van €15.000,- voor een fatsoenlijke tweedehands camper en van €35.000,- om wat spaargeld achter de hand te hebben. €35.000,- zou ons een slordige anderhalf jaar in leven houden, op het moment dat er echt geen inkomsten binnen komen in die periode. Natuurlijk is het meer een veiligheidsmaatregel dan wat anders. Maar ja, better safe than sorry!

Met het spaarplan scherp op het netvlies is het tijd voor een strategie! Wat ga ik in godsnaam doen met mijn centjes, zodat ik er meer centjes van kan maken? Of het in ieder geval apart kan laten staan tot het moment dat we daadwerkelijk op reis gaan. De opties om te sparen als Digital Nomad zijn eindeloos!

De oude sok

Het concept van de oude sok stamt voor mij echt uit de Middeleeuwen. In mijn hoofd zie ik zo’n lijp ‘conspiracy-theory-type’, die vindt dat banken het kwaad in de wereld zijn en dat zijn of haar zuurverdiende centjes gewoon lekker in de la blijven liggen. Of zo’n notoire belastingontduiker. Ondanks dat ik zelf ook wat moeite ervaar met belasting op belasting (je betaalt belasting over je inkomsten en dan vervolgens ook nog eens over een bak spaargeld), is het ontduiken van belastingen toch nooit echt mijn ding geweest.

Daarnaast – heel eerlijk – als ik €10.000 in een sok zou stoppen zou er sowieso één van de volgende rampscenario’s zich voordoen:

  1. De hond vreet zowel sok als de €10.000 op terwijl ik niet kijk.
  2. De muizen vreten zich door de sok en al mijn euro’s heen (ja, er leven muizen in ons bos).
  3. De sok (en al mijn andere bezittingen) vliegen in de fik en branden af.
  4. Wateroverlast of luchtvochtigheid zorgt voor schimmel en tegen de tijd dat ik het geld wil gebruiken is het 1 samengeklonterde bal papier.
  5. Ik raak de sok kwijt of gooi hem per ongeluk weg.
  6. De sok verlaat mij en gaat op zoek naar een jonger iemand.

Een bankspaarrekening

De meest gangbare oplossing om te sparen als Digital Nomad lijkt de gewone bankspaarrekening. Het is een beetje de oplossing die je als kind met de paplepel door paps en mams (of paps en paps, mams en mams, paps en paps en mams, non-binary en genderfluid, mams en mams en paps, of wie ook het geluk heeft om je groot te mogen brengen)  ingegoten krijgt. Mijn grootste frustratie van spaargeld op een bankspaarrekening is: er gebeurt heel veel met het geld, maar het doet niets voor mij.

Afhankelijk van bij welke bank je bankiert wordt je spaargeld door je bank ingezet in talloze investeringen. Of het nou een beetje wapenhandel is, beetje afpersing in Zuid-Amerika, koffiebonenboertjes die voor een stuiver aan het werk zijn of kinderarbeid in China, over het algemeen gebeurt er heel veel met onze spaarcentjes, maar plukken we er nauwelijks de vruchten van. Niet dat ik er op zit te wachten om veel te verdienen aan het leed van anderen hoor, maar het idee van dat ik geld ergens heen breng en dat ze er vervolgens in hun eigen zandbak fijn mee kunnen spelen, zou me op zijn minst iets moeten opleveren.

Toen ik klein was, 1983, was een spaarrente van zo’n 7 tot 10% echt geen uitzondering. Als je dus een beetje centjes had en je ging op 1 januari naar de bank en je flikkerde daar een equivalent (mooi woord blijft dat toch) van € 1.000 (voor de azijnzeikerds die het verleden niet los kunnen laten is dat dus 2.203,71 guldentjes), had je na een jaar ervanaf te blijven opeens € 1.100 op je rekening. Een jaar later was die € 1.100 opeens €1.220 waard. Na tien jaar was die € 1.000 opeens € 2.593,74 waard. Dat schiet tenminste een beetje op.

Ik krijg bij de ING momenteel 0,02% aan spaarrente. Toegegeven, dat is dan wel op zo’n waardeloze flutrekening waar ik altijd weer geld kan opnemen of kan storten, maar zeg nou zelf… € 1.000,- inleg levert me 2 euro per jaar op. Eén keer mijn menu niet ‘supersizen’ bij de McDonalds levert me al een hoger rendement op.

Sok-idee kut. Bankspaarrekening kut. Maar wat dan wel?

“Sok-idee kut. Bankspaarrekening kut. Maar wat dan wel?”

Geld beleggen in cryptocurrency’s

In de tijd dat ik nog voor mijn werkgever werkzaam was, had ik wat van die types in mijn team die de hele dag konden ouwehoeren over Bitcoin. Ikzelf snapte daar natuurlijk geen hol van en van de flarden die ik af en toe op ving, ging het meeste het ene oor in en het andere oor weer uit. Wat ik er nog wel van heb meegekregen is dat een paar van die kids er best stevig aan hebben verdiend, er vervolgens best stevig aan hebben verloren en dat het uiteindelijke sentiment een beetje neer kwam op een houding van “het is best geinig, maar een tijdje terug was het nog veel leuker.”

Desalniettemin hou ik ook wel van een beetje beleggen, ook al ben ik er zelf niet super handig in. Ik hou enorm van cijfertjes en van een klein beetje risico. Tegelijkertijd ben ik ook weer niet zo’n held die een tweede hypotheek op zijn naam neemt en met een paar ton ‘all in’ gaat op basis van een of andere louche tip die ergens voorbij komt zetten.

Daarnaast hou ik er enorm van om een klein beetje te weten wat ik aan het doen ben, zodat ik een beetje goed beslagen ten ijs kan komen. Ik heb daar in dit geval de Beginnerscursus van AllesOverCrypto voor gevolgd. Ik ben van nature vrij sceptisch als het gaat om cursussen en online trainingen, maar deze was voor mij absoluut de moeite waard.

Niet alleen leer je hoe je Bitcoin (of altcoins) kunt kopen, maar je leert ook van alles over de achtergrond, beveiliging, handel, strategiën en sentiment van de markt. Handelen is en blijft emotie en met deze cursus op zak heb ik vrij stoïcijns kunnen beleggen. Tussenstandje tot nu toe: Een rendement van 110% van mijn initiële inleg.

Het is overigens wel echt de investering waard om je een beetje op weg te laten helpen met de cursus. Het is een vrij volatiele markt, dus je kunt ook zo maar geld verliezen als je niet weet wat je doet.

Voor de geïnteresseerden: Ik heb zelf momenteel met name Ambrosius (AMB) coins in mijn portfolio.

“Het is overigens wel echt de investering waard om je een beetje op weg te laten helpen met de cursus.”

Geld beleggen in indexfondsen

Waar het handelen in crypto voor mij echt een sport is, is mijn andere manier van beleggen een stuk conservatiever. Geïnspireerd door een vriend van mij die dit al een tijdje doet, heb ik besloten om het meerendeel van mijn spaargeld (zo’n 75%) te beleggen in twee verschillende indexfondsen bij DEGIRO.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Ik kan natuurlijk super elitair gaan doen en een beetje neerkijken op iedereen die geen hol verstand heeft van waar ik het over heb, maar tot op een paar maanden terug had ik zelf ook nog geen flauw idee. Indexfondsen zijn eigenlijk fondsen die het gedrag van een bepaalde index nabootsen. Ze beleggen in dezelfde aandelen of obligaties als die in de index voorkomen, in dezelfde verhouding als waarin ze in de index zijn opgenomen. Omdat er geen dure analisten aan deze strategie te pas komen, zijn de kosten vaak sterk gereduceerd.

Met een tweetal indexfondsen met een brede internationale spreiding, zorg ik ervoor dat mijn rendement relatief stabiel is en blijft. Natuurlijk kan er altijd ergens op de wereld de financiële pleuris uitbreken, zoals de beurscrisis in Amerika van 2008. Een van de grootste banken daar pleurde om en vanaf dat moment ging het in een rap tempo bergafwaarts.

Zo kan je portfolio ineens als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar ja, beetje risico in het leven heeft ook wel wat. Over het algemeen worden indexfondsen gezien als een vrij stabiele en risico-arme variant van het handelen in aandelen (of cryptocurrency’s).

Inmiddels ben ik ook hier een paar maanden verder en heb ik een rendement van 8% behaald.

Voor de geïnteresseerden, ik beleg zelf in de volgende indexfondsen:

  • VANGUARD FTSE AW
  • VanEck Global EW

Lees ook: Online geld verdienen als Digital Nomad

Beste manier van sparen als Digital Nomad

Iedereen moet vooral lekker doen waar hij zich zelf goed bij voelt. Of je nou wel of niet wilt sparen en of je dat nou in een sok knalt, op een spaarrekening zet of dat je het geld echt voor je wil laten werken.. Zo lang je zelf een keuze maakt waar je achter staat, dan is dat het allerbelangrijkste. Sparen als Digital Nomad is voor iedereen weer anders.

Ik zou het heerlijk vinden als ik mijn €50.000,- over een kleine 2 a 3 jaar bij elkaar heb, zodat we met een gerust hart op reis kunnen gaan om onze dromen te realiseren. Als het – om wat voor reden dan ook – sneller kan doordat ik ervoor kies om mijn geld te investeren, zou dit helemaal fantastisch zijn.

Zoals gezegd, ik ben geen financieel adviseur en het is aan iedereen om je eigen risicoprofiel te bepalen. Maar om wat meer kennis over de toekomst van cryptocurrency op te doen óf eens dieper in de wereld van indexfondsen te duiken, kan volgens mij nooit kwaad. Kennis is macht!

DISCLAIMER: Dit artikel bevat mogelijk gesponsorde links. Wanneer je via deze links een product bestelt, is het mogelijk dat ik daar een kleine commissie over ontvang. Geen zorgen, het kost jou geen cent extra en je helpt mij in het onderhoud van deze website! Alvast bedankt!

2 COMMENTS

  1. Ik denk dat dit zeker zinnig kan zijn, om je daar eens meer in te verdiepen. Helaas ontbreekt het mij aan de tijd, en voldoende interesse om mezelf over de drempel van de onwetendheid heen te zetten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here